Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Venezuelában nagyon várják Snowdent

2013.07.09. 07:21

A venezuelai kormány megkapta Edward Snowden menedék iránti kérelmét - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök Caracasban. Hozzátette, hogy Snowdennek kell majd eldöntenie, mikor repül Venezuelába, ha végül úgy dönt, hogy ebben az országban keres menedéket. „Azt mondtuk ennek a fiatalembernek: ha egyszer üldözi a birodalom (az Egyesült Államok), jöjjön hát hozzánk" - mondta Maduro.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, aki az Egyesült Államok titkosszolgálatainak adatgyűjtési gyakorlatáról szivárogtatott ki információkat, harmadik hete a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren tartózkodik. Hongkongból érkezett június 23-án az orosz fővárosba, de útlevelét az Egyesült Államok időközben érvénytelenítette.

Eddig húsznál több ország kapott Snowdentől menedékkérelmet, de többségük elutasította vagy nem reagált rá hivatalosan. Venezuela már korábban kifejezte készségét, hogy befogadja Snowdent, de Nicaragua és Bolívia is hajlandóságot mutatott rá. Daniel Ortega nicaraguai elnök a hét végén jelentette be, hogy „ha a körülmények engedik", országa kész a kérés teljesítésére. Ortegával ellentétben azonban Maduro nem szabott feltételeket.