Vizsgálat indulhat a Katalin ápolónőjét öngyilkosságba kergető rádiósok ellen

2013.07.11. 10:25 Módosítva: 2013.07.11. 10:28

A brit rendőrség kérte az ausztrál hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot annak megállapítására, hogy megsértette-e az ausztrál törvényeket az egyik ausztrál rádió megtévesztő telefonhívásával, amelynek következtében az állapotos Katalin hercegnőt kezelő kórház egyik ápolónője öngyilkos lett.

A brit ügyészség februárban még azt közölte, hogy nem akarnak eljárást indítani az ausztrál rádió két lemezlovasa, Mel Greig és Michael Christian ellen.

"A Scotland Yard átadta az ausztrál szövetségi és az új-dél-wales-i rendőrségnek a VII. Eduárd kórházban 2012. december 4-én tett megtévesztő telefonhívással kapcsolatos aktát. A rendőrség kérte, hogy indítsanak vizsgálatot annak megállapítására, hogy megsértették-e az ausztrál törvényeket – olvasható a londoni rendőrség szerdai közleményében.

Katalin hercegnőt, Vilmos herceg feleségét decemberben három napig kezelték a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházban, hirtelen támadt heveny terhességi rosszullétei miatt.

A Sydneyben működő 2Day FM zenerádió két lemezlovasa, Mel Greig és Michael Christian nem sokkal később felhívta a kórházat, és elhitette a személyzettel, hogy II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg nagymamája, illetve Károly walesi herceg, a brit trón első számú várományosa, Vilmos édesapja van személyesen a vonalban.

A telefonhívásra válaszoló ápolónő, Jacintha Saldanha - abban a hiedelemben, hogy valóban a brit uralkodóval és fiával beszélt - jóhiszeműen továbbkapcsolta hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról, bizalmas orvosi adatokat is kiszolgáltatva a hívóknak.

A botrány kirobbanása után Jacintha Saldanhát holtan találták a lakásában, a brit sajtó nem hivatalos értesülései szerint felakasztotta magát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport