Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Megszökött a börtönből egy szlovák katonát meggyilkoló afgán őr

2013.07.15. 10:58

Megszökött a börtönből az az afgán őr, aki július 9-én Kandahárban lelőtte Daniel Kavuliak szlovák katonát, többeket pedig megsebesített – értesült az Új Szó. A lap információi szerint a férfi betegségre hivatkozva egy másik afgán katonával együtt szökött meg a börtönből. A szökevényeket egyelőre nem találták meg.

A lelőtt katona az Afganisztánban állomásozó szlovák katonai kontingens első halottja. Az incidens a NATO-egységek által használt kandahári repülőtéren történt, amikor a szlovák katonák éppen gyakorlatoztak: ekkor nyitott tüzet rájuk az afgán hadsereg katonája egy őrtoronyból. A halálos áldozaton felül hatan megsebesültek, ketten közülük súlyosan.

Az afgán lövész július 9-én Kavuliakot megölte, további hat szlovákiai katonát pedig megsebesített. Közülük ketten súlyos állapotban vannak. A kisebb sérüléseket elszenvedő további négy bajtársuk úgy döntött, nem tér haza, hanem továbbra is részt vesz az afganisztáni ISAF-misszióban.

A lövöldöző afgán katona öt éve volt a hadsereg kötelékében, és „a vizsgálat szerint az utóbbi időben tálib adásokat hallgatott”. A felkelők hétfőn közleményben erősítették meg, hogy a támadó kapcsolatban állt mozgalmukkal.