Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Varsói tüntetés Orbánék mellett

2013.07.15. 20:16

Rokonszenvtüntetéssel tiltakozott hétfő délután pár száz lengyel a varsói magyar nagykövetségnél az Európai Unió magyar belügyekbe való „túlságosan nagy mértékű beavatkozása” ellen.

Az egyik szervező, a magyar kormány lépései miatt megfogalmazott uniós kritikákat a márciusi Békemenet idején a török megszálláshoz vagy az 1920-as szovjet támadáshoz hasonlító Pawel Cebula minorita atya az MTI-nek elmondta, hogy több száz fiatal gyűlt össze a Facebookon szervezett eseményre.

Itt adták át a varsói képviseletet vezető ideiglenes ügyvivőnek azt a nyilatkozatot, melyben mintegy hétszáz szimpatizáns nyilvánítja ki, hogy "támogatják a magyar népet abban a törekvésében, hogy megőrizze önállóságát és szuverenitását az Európai Unió keretein belül, és szolidaritásukat fejezik ki a magyar Országgyűléssel az egyes uniós intézmények, köztük az Európai Parlament részéről kifejtett példátlan nyomás láttán". Ezen kívül 56-hoz hasonlították a csekély valódi erővel bíró Tavares-jelentést, ami ellen azonban nem fegyverrel kell küzdeni, hanem szavakkal.

A rokonszenvtüntetésen felolvasták a Magyar Országgyűlés Tavares-jelentést elítélő határozatát is, ami Pawel Cebula szerint nagy sikert aratott. A korábban magyarországi missziót is teljesítő katolikus pap hangsúlyozta, hogy nem pártok szervezték a megmozdulást, hanem az a spontán felismerés vezette őket, hogy ha a magyaroktól "ma elveszik az önrendelkezés jogát, holnap ugyanez történhet velünk és más népekkel". Biztos, ami biztos, a református Orbán Viktor támogatására a rendezvény végén elénekelték a Boldogasszony Anyánk című katolikus himnuszt is.