Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Rendőröket öltek meg a Sínai-félszigeten

2013.07.18. 07:32

Három rendőrt lőttek le ismeretlen fegyveresek csütörtökre virradóra Egyiptom "törvényen kívüli" részén, a Sínai-félsziget északi területén.

Három különböző támadásról van szó, amelyek közül kettő a terület központjában, el-Arísban, a harmadik pedig Sejk-Zuveitben történt. Az áldozatok egyike őrt állt egy rendőrőrsnél, egy másik pedig autóban ült szintén a hivatal előtt. A harmadikat otthonában ölték meg.

A Sínai-félszigeten egyfajta törvényen kívüli állapot uralkodik a Hoszni Mubarak elnök bukásához vezető, 2011 eleji egyiptomi tüntetések óta. Az Izraelhez és a Gázai övezethez közeli térség radikális iszlamisták búvóhelye is, akik ottani támaszpontjaikról korábban Izrael ellen is támadásokat intéztek.

Mióta a hónap elején Egyiptomban megbuktatták az iszlamisták által támogatott Mohamed Murszi államfőt, a félszigeten mindennapossá váltak a támadások a rendőrök és katonák ellen. Izrael a hét elején beleegyezett, hogy az egyiptomi hadsereg növelje a félszigeten tartózkodó erőit, az első erősítés már meg is érkezett a térségbe.

Áprilisban egy magyar rendőrszázadost raboltak el rövid időre a félszigeten, aki a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) kötelékében teljesített szolgálatot. A magyar katonai megfigyelőt két órán keresztül tartották fogva, az egyiptomi hatóságok szabadították ki.