Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztettet kaptak a zátonyra futott hajó tisztjei

2013.07.20. 13:42

Egy olasz bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a tavaly január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró öt tisztjét, mert felelősnek találta őket a luxushajó katasztrófájában, amelyben 32 ember meghalt.

Az öt tiszt vádalkut kötött, és most fejenként 18 hónaptól 34 hónapig tartó felfüggesztett büntetést kapott. Gondatlanságból elkövetett emberölés, hanyagság és hajótörés miatt emeltek ellenük vádat. Bűnösnek mondták magukat, így lerövidítettek egy hosszas bírósági eljárást, ugyanakkor egyikük sem megy börtönbe, mert az ítéletek végrehajtását két évre felfüggesztették.

Francesco Schettino, a hajó kapitánya ellen a múlt szerdán kezdődött a per. Most már ő az egyetlen vádlott az ügyben. Schettinót a BBC szerint azzal gyanúsítják, hogy azelőtt hagyta el a hajót, mielőtt 4229 utasáról gondoskodott volna, és hogy túl gyorsan - ráadásul a parthoz túl közel - kormányozta a tengerjárót.

A kapitányt a 32 emberéletet követelő hajószerencsétlenség utáni második napon tartóztatták le. Csaknem féléves házi őrizet után most szabadlábon védekezik. Schettino, akit a Costa Crociere hajótársaság időközben elbocsátott állásából, beismerte, hogy bizonyos mértékben felelős az ügyben, és egy tévés interjúban azt kérte, bocsássanak meg neki.

  A kapitány viszont azt is állítja, hogy azzal, hogy a parthoz közel kormányozta a hajót, megakadályozta, hogy az a mély vízben süllyedjen el, és így tulajdonképpen százakat védett meg a fulladástól. Az ügyvédjei szerint Schettino bűnbaknak lett kikiáltva az ügyben.

A kapitány védői szerdán az olasz sajtónak elmondták, hogy hónapok óta vádalkuról egyeztetnek az ügyészséggel, amely kezdetben öt év börtönbüntetést ajánlott fel, de később visszavonta ezt. Schettino ügyvédei 3 év 5 hónapot szeretnének elérni. A BBC szerint a kapitány maximum 20 évet kaphat, ha bűnösnek találják.

Costa Crociere hajótársaság egy áprilisi döntés alapján 1,3 millió dolláros (kb. 300 millió forint) büntetést fizet a vádak rendezésére. A legtöbb utas egyébként már elfogadta a nagyjából 11 ezer (kb. 3,3 millió forint) eurós jóvátételt, de vannak még, akik azért küzdenek, hogy ennél többet kapjanak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport