Emőke
4 °C
20 °C

Majdnem szétverték a montenegrói melegfelvonulást

2013.07.24. 15:01

Több tucatnyi szélsőséges támadt rá szerdán Montenegróban az ország első melegfelvonulásának résztvevőire, de a rendőrség fellépésének köszönhetően végül meg tudták tartani a rendezvényt.

A rendbontók - túlnyomórészt futballszurkolók - "Gyilkold meg a melegeket!" felkiáltással kövekkel, palackokkal dobálták meg az Adriai-tenger partján fekvő Budva városának sétányán gyülekező mintegy 50 meleg aktivistát és támogatóikat. A rendőrségnek sikerült elszigetelnie a támadókat és a felvonulás a tervek szerint lezajlott.

Aleksandar Zekovic, a rendezvény egyik szervezője a történtekre reagálva azt mondta: "sajnos Montenegró az átmenet húsz éve alatt nem érett meg eléggé ahhoz, hogy a különbségeket tolerálja".

A rendbontásra számítani lehetett, kedden ugyanis - közvetlenül a felvonulás bejelentése után - fenyegetésképp az ország legjelentősebb melegszervezetét vezető Zlatko Cimbaljevic haláláról szóló hirdetésekkel plakátolták ki a 13 ezer lelkes várost.

A fiatal férfi évekkel ezelőtt Montenegróban az elsők között vallotta meg nyíltan homoszexualitását, ami után szülővárosa, Niksic elhagyására kényszerült és Podgoricába költözött át.

A felvonulás miatt nemtetszésüket fejezték ki a helyi lakosok is: a parádé ellenzői csak a keddi napon 1500 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze. A kormány kedden kiadott közleményében a melegfelvonulással összefüggésben hangsúlyozta: az esemény azt az üzenetet közvetíti, hogy Montenegróban olyan társadalom él, amely az emberi jogokat tiszteletben tartja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!