Háromnapos gyász jön Spanyolországban

2013.07.25. 22:09 Módosítva: 2013.07.25. 22:35

Három hivatalos gyásznapot rendeltek el Spanyolországban, miután a szerdai vonatbaleset áldozatainak száma nyolcvanra nőtt. A mentés még tart, de az biztos, hogy legalább 140-en megsérültek, közülük 32-en súlyosan, írta a BBC.

A vonat két vezetője közül az egyiket gyanúsítják a baleset okozásával, őt a kórházban formálisan őrizetbe vették a hatóságok. A nyomozás megkezdődött. A szerelvény valószínűleg a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel, 80 helyett 190 km/h-val haladt a kanyarban, ezért siklott ki. Ezt a biztonsági kamerák felvételei, és az utasok beszámolói is megerősítették. Egy szemtanú ugyanakkor azt mondta a Cadena Ser rádióadónak, hogy egy robbanást is hallottak, mielőtt a vonat kisiklott.

A vonat fekete doboza már a nyomozóknál van. Közben a vonatot is elszállították a sínekről, és vizsgálni kezdték egyes részeit. A vasúti cég vezetője szerint műszaki probléma nem merülhetett fel, a karbantartási nyilvántartás rendben volt, és az igazgató azt is megerősítette, hogy az 52 éves mozdonyvezetőnek 30 éves tapasztalata volt. A rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy jól működtek-e a vonat sebességszabályozó rendszerei, mert szakértők szerint vagy a vezető, vagy a rendszerek, vagy több tényező együtt hibáztatható a katasztrófáért.

Egyes információk szerint a vezető közvetlenül a baleset előtt közölte a Santiago de Compostela-i vasútállomással: a vonat 190 kilométeres sebességgel közelíti meg a kanyart, amelyben azután kisiklott, noha ott már legfeljebb óránként 80-nal haladhatott volna. A baleset után közvetlenül azt kiabálta a telefonba az állomásnak: "Emberek vagyunk! Remélem, nem halt meg senki, mert különben az én lelkemen szárad!"

I. János spanyol király idő közben a helyszínre utazott, hogy a kórházban találkozzon a túlélőkkel és az áldozatok családjával. Mint mondta, minden spanyol együtt van ezekben a percekben. Korábban a miniszterelnök is a helyszínen járt, ő rendkívüli kormányülést is összehívott a tragédia miatt.

Az eset Santiago de Compostela közelében, szerda este háromnegyed kilenc körül történt. A vonaton összesen 218-an utas és a személyzet volt. A szerelvény Madridból a Spanyolország  észak-nyugati részén fekvő El Ferrolba tartott. Mind a 13 vagon kisiklott, közülük több egy betonfalnak ütközött, mások egymásba csúsztak. A spanyol lapok fotói azt mutatták, hogy a tizenhárom kocsi egyikéből füst szállt fel, tűz ütött ki.

Spanyolország jelentős összegeket fektetett vasúti rendszere kiépítésébe, amely viszonylag biztonságosnak számít Európában, írta a BBC.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport