Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Húsz év után bukott le egy kettős gyerekgyilkosság elkövetője

2013.07.25. 16:34
Megoldódhat egy francia kisvárosban húsz évvel ezelőtt elkövetett kettős gyerekgyilkosság rejtélye, miután a rendőrség DNS-mintái alapján azonosította a feltételezett elkövetőt. A 37 éves férfi az elmúlt két évtizedben közeli kapcsolatban állt az áldozatai hozzátartozóival.

A hatéves Sarah Syad 1991. április 16-án tűnt el a kelet-franciaországi Grenoble közelében lévő Voreppe település egy játszóteréről, holttestét néhány nappal később egy közeli erdőben találták meg. A vizsgálat során kiderült, hogy a kislányt még életében megerőszakolták, mielőtt megfojtották. Öt évvel később ugyanebben a kisvárosban tűnt el a tízéves Saida Berch, amikor november 24-án hazafele tartott a helyi sportközpontból. Az ő holtestét egy folyóparton hagyta a gyilkosa.

A feltételezett elkövetőt kedden vették őrizetbe, miután egy közlekedési szabálysértés után DNS-mintát vettek tőle, és az megegyezett a gyilkosságok helyszínén talált sperma DNS-ével.. A férfi az első gyilkosság idején még kiskorú volt, jelenleg 37 éves és közeli kapcsolatban áll az áldozatok családtagjaival.

Jean-Yves Coquillat Grenoble-i ügyész Sarah Syad esetében 15 év alatti kiskorú ellen elkövetett nemi erőszak kísérlete és emberölés vádjával, Saida Berch esetében pedig 15 év alatti kiskorú megölése miatt indítványozta a férfi elleni vádemelést. A rendőrség egyébként 1996 óta azt feltételezte, hogy a két gyilkosságot ugyanaz a személy követhette el, miután a holttesteket egymáshoz nagyon közeli területen találták meg.

A Le Dauphiné Libéré helyi lap szerint a gyanúsítottat a gyilkosságokat követően is kihallgatták a nyomozók, de akkor nem volt ellene semmilyen bizonyíték.

Isere megyében, ahol Voreppe is található, 1983 és 1996 között kilenc, a mai napig felderítetlen gyermekeltűnés vagy -gyilkosság volt. A grenoble-i ügyészség 2008 óta együttesen kezeli a kilenc esetet. A vizsgálatok során kizárták, hogy egyetlen sorozatgyilkost terhel a felelősség az összes gyermek eltűnésért vagy haláláért, de azt eddig sem tartotta kizártnak az ügyészség, hogy több gyilkosságot is ugyanaz az ember követett el. Rendőrségi források szerint Sarah és Saida megölése egyelőre nem hozható összefüggésbe a többi hét esettel.

Emmanuel Decombard, a gyanúsított ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy „a védence profilja nem felel megy egy gyilkos profiljának: soha nem volt büntetve, élettársa van, akivel együtt neveli négyéves gyermeküket”. Az ügyvéd az ártatlanság vélelmére hívta fel a figyelmet, és úgy vélte, hogy „alaposan meg kell vizsgálni a tudományos alapon előhozott bizonyítékokat” a DNS-mintákról.