Friderika
9 °C
18 °C

Egyre kevesebb amerikai katona, egyre több civil áldozat

2013.07.31. 22:00

Idén nőtt a civil áldozatok száma Afganisztánban, a lázadók ugyanis intenzív harcba kezdtek, hogy visszaszerezzék a területeket a kivonulásra készülő szövetséges erőktől – áll egy szerdán közzétett ENSZ-jelentésben. A halottak száma 14, a sebesülteké pedig 28 százalékkal nőtt a tavalyi év január-júniusi időszakához képest – közölte éves jelentésében az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA).

A jelentés szerint a halottak és a sebesültek 74 százalékért a felkelők a felelősek, míg a tálibok azzal védekeznek, hogy többnyire „legitim” célpontokra, az ellenséges, a Nyugat támogatását élvező kormánynak dolgozókra támadnak.

A civil áldozatok száma csökkent, amikor Barack Obama amerikai elnök korábban 30 ezerrel növelte az Afganisztánban állomásozó amerikai egységek létszámát. Az UNAMA legutóbbi jelentése szerint azonban a tálibok egyre erőteljesebb hadjáratot folytatnak az elveszített területek visszaszerzéséért, miközben a 2014. év végi teljes kivonulásra készülő amerikai és szövetséges csapatok fokozatosan adják át az ellenőrzést az afgán hadseregnek és rendőrségnek.

Az UNAMA szerint január és június között 1329 polgári személy halt meg és 2533 sebesült meg, szemben az egy évvel korábbi 1158 halottal és 1976 sebesülttel.

Közben John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán a szomszédos Pakisztánba érkezett, hogy a szélsőségesek elleni harcról, az amerikai pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadásokról és az afganisztáni háborúról tárgyaljon. Kerry este érkezett előre be nem jelentett látogatásra Iszlámábádba, ahol csütörtökön a tervek szerint polgári és katonai vezetőkkel, közöttük Navaz Sarif újonnan megválasztott pakisztáni miniszterelnökkel találkozik.