Már nem akar meghalni a spanyol mozdonyvezető

Index, MTI
2013.07.31. 13:34

A Santiago de Compostela közelében július 24-én kisiklott vonat mozdonyvezetője nem érti, miért nem tudott időben fékezni, hogy megakadályozza a 79 emberéletet követelő katasztrófát – írta az El País című spanyol napilap bírósági dokumentumokra hivatkozva.

"Őszintén mondom, nem tudom, nem vagyok annyira őrült, hogy ne fékezzek" - mondta az 52 éves Francisco José Garzón Amo vasárnapi kihallgatásán.

Ezután Luis Aláez bíró megkérdezte a mozdonyvezetőt, hogy aktiválta-e a fékezési mechanizmusokat bármikor is.

"Csak akkor, amikor már elkerülhetetlen volt" – válaszolt Garzón. "Mielőtt a vonat kisiklott, mindent aktiváltam, és láttam, hogy nem, egyszerűen nem fog működni."

"Semmire sem volt időm, még mindig nem értem" – tette hozzá, miután a bíró megkérdezte tőle, hogy miért nem fékezett korábban.

A fekete dobozokból származó első információk szerint a vonat a baleset pillanatában a 80 kilométer/órás korlátozást figyelmen kívül hagyva óránként 153 kilométerrel haladt, de a tragédia helyszínétől néhány kilométerre még 192 kilométer/óra volt a sebessége.

Ipadet nézegetett

A hangfelvételek tanúsága szerint a mozdonyvezető éppen a spanyol államvasutak (Renfe) egyik alkalmazottjával egyeztette az útvonalat a baleset pillanatában. A papírzörejhez hasonlító háttérzajból arra lehet következtetni, hogy Garzón eközben egy térképpel, vagy egy hasonló tárggyal matatott. Ennek azonban ellentmond, hogy Garzón saját bevallása szerint is egy Ipaden nézte az útvonaltervet, de vallomása szerint a tabletet csak munkára használta, nem olvasott rajta maileket, és nem is facebookozott.

Garzón vallomása szerint egyáltalán nem fogyasztott alkoholt a baleset előtt. "Csak kávét" áll a vallomásában. A vezető a baleset pillanatában még azt mondta a diszpécsernek, hogy meg akar halni, a kihallgatáson viszont már azt nyilatkozta, hogy tudja, hogy azzal a súlyos teherrel kell élnie, hogy felelős sok rábízott ember haláláért.

A tapasztalt mozdonyvezető ellen "óvatlanságból elkövetett 79 rendbeli emberölés" miatt vasárnap vádat emeltek. A kihallgatás után feltételesen szabadlábra helyezték, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem áll fenn a menekülés veszélye.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport