Ida
6 °C
9 °C

Azonnal hagyják el az országot!

2013.08.06. 10:59

A folyamatos terrorveszély miatt azt tanácsolja az Egyesült Államok a Jemenben lévő állampolgárainak, hogy azonnal hagyják el az országot, adta hírül a Reuters.

Washington terrortámadástól tartva elővigyázatosságból már korábban bezárta egy időre számos nagykövetségét, köztük a jemenit. Merénylet veszélye miatt zárva tart Jemenben a brit, a francia és a német nagykövetség is.

Reggel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagja halt meg Jemenben, az akciót minden valószínűség szerint egy pilóta nélküli amerikai repülőgép hajtotta végre.

Hivatalos információk szerint a légicsapást a jemeni fővárostól, Szanaától mintegy száz kilométerrel keletre, Márib tartományban hajtották végre. Az AFP hírügynökség egy névtelenséget kérő forrása szerint az amerikai drón egymás után négy rakétát is kilőtt a járműre, amelyben a négy férfi utazott Vádi-Abida városában.

A SABA hivatalos jemeni hírügynökség jelentése szerint a négy jemeni férfi az al-Kaida tagja volt. A halottak közül egyelőre kettőt sikerült azonosítani. Egyikük Száleh at-Taisz al-Vaili, akinek neve rajta volt azon a 25 terroristát tartalmazó listán, amelyet hétfő este hozott nyilvánosságra a jemeni védelmi minisztérium. Ez a 25 ember arra készült, hogy terrortámadást hajt végre a csütörtökig tartó muszlim böjti hónap, a ramadán utolsó napjaiban, valamint az azt követő háromnapos böjttörő íd al-fitr ünnepen.

Az elmúlt nyolc nap folyamán ez volt a negyedik olyan akció, amely al-Kaida tagok ellen irányult. A támadásokban összesen tizenhét ember veszítette életét.

A műveletet az Egyesült Államok biztonsági óvintézkedései közepette hajtották végre, azután, hogy sajtóhírek szerint az Egyesült Államok magas rangú al-Kaida-tagok közötti titkos kommunikációt "fülelt le", amelyben a terroristák közel-keleti és észak-afrikai amerikai intézmények elleni támadásról beszéltek.