Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Lepattintotta Breiviket az egyetem

2013.08.07. 12:10

Nem vették fel a börtönbüntetését töltő Anders Behring Breiviket az Oslói Egyetem politikatudományi képzésére. Ole Peter Ottersen, az Oslói Egyetem rektora szerdán emailben közölte az AP hírügynökséggel, hogy a 77 ember lemészárlásáért elítélt norvég férfi nem felelt meg a politológiai alapképzésre való jelentkezés feltételeinek. Az elítéltek Norvégiában is tanulhatnak felsőoktatási intézményben.

Az egyetemi jelentkezés híre éles vitát váltott ki Norvégiában, sokan azon az állásponton voltak, hogy Breivik jelentkezését azonnal el kell utasítani. A börtönigazgató azon az állásponton volt, hogy ha a férfi felvételt nyer, ők nem tagadják meg tőle a tanulás lehetőségét.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breiviket 21 évi börtönbüntetésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül lemészárolt fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest.