Ödön
1 °C
11 °C

Meghalt Duka-Zólyomi Árpád

2013.08.08. 12:26

Életének 73. évében elhunyt Duka-Zólyomi Árpád nyugalmazott egyetemi tanár, atomfizikus, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) volt európai parlamenti képviselője – közölte az elhunyt családja csütörtökön.

Duka-Zólyomi Árpád hosszan tartó betegség után hunyt el, végakarata szerint csak legközelebbi szerettei kísérték végső útjára.

Duka-Zólyomi Árpád 1941-ben Pozsonyban született, 1968-ban a Cseh Műszaki Egyetem magfizikai karán diplomázott. Duka-Zólyomi Árpád 1990-től haláláig a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok elnökségi tagja és pozsonyi választmányának elnöke volt. 1991-től a nem sokkal a rendszerváltás után alakult Együttélés politikai mozgalom – amelynek alapító tagja volt – általános alelnökévé választják, 2004-ig volt parlamenti képviselő, 1998-tól a Magyar Koalíció Pártjának képviseletében.

A Magyar Közösség Pártjának sajtóosztálya közölte: a felvidéki magyar párt tisztelettel emlékezik az elhunytra, nagyra értékeli a párton belül végzett munkáját, és ezen az úton is őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt minden hozzátartozójának és közeli barátainak.

„Duka-Zólyomi Árpád halála nagy veszteség a felvidéki magyarság számára, személyében a politikuson kívül egy fontos közéleti szerepet felvállaló és a kultúra terén is jelentős tevékenységet kifejtő ember távozott körünkből” – mondta a haláleset kapcsán Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?