18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egyre bizonytalanabb az amerikai katonai támogatás Egyiptomban

2013.08.19. 23:58
Az amerikai kormány megtette az első lépéseket arra, hogy visszatartsa az Egyiptomnak folyósított gazdasági segélyt, a katonai támogatás viszont megmarad, Izrael is ezt szeretné. Az EU tagállamai rendkívüli külügyminiszteri tanácskozáson felülvizsgálják az Egyiptomnak szán támogatást, Szaúd-Arábia viszont jelezte, hogy az arab országok készek kárpótolni Kairót. Sok magyar hazajött, bajba jutottakról nem tud a külügyminisztérium. Az események továbbra is véresek, az új alkotmányban betiltanák a vallási alapon működő pártokat. Összefoglaló.

Az egyiptomi események továbbra is véresek, legalább 25 rendőrt megöltek ismeretlen támadók egy rajtaütésben hétfőn Egyiptomban, a Sínai-félszigeten. Az egyiptomi hatóságok lezárták a palesztin területre vezető átjárót Rafahnál.

A katonai támogatás marad. Vagy nem.

Az amerikai kormány megtette az első lépéseket arra, hogy visszatartsa az Egyiptomnak folyósított gazdasági segélyt. A jóval jelentősebb katonai támogatást viszont érintetlenül hagyja. A Jerusalem Post szerint Izrael az egyiptomi katonai vezetés támogatására kéri az Egyesült Államokat és Európát, mivel meglátása szerint vagy a hadsereg uralkodik Egyiptomban, vagy anarchiába süllyed az ország. A New York Timesnak névtelenül nyilatkozó tisztviselők szerint az amerikai külügyminisztérium felfüggesztette az egyiptomi kormány közvetlen részvételével megvalósuló gazdasági programok finanszírozását.

A CNN fehér házi tudósítója viszont kedden délután azt jelentette, hogy az USA mégis csak visszatartja az Egyiptomnak szánt katonai támogatás egy részét.

Az EU-tagállamok magas rangú diplomatái hétfőn áttekintették a helyzetet, és ülésüket követően bejelentették, hogy szerdán a tagországok külügyminiszterei is rendkívüli tanácskozást tartanak az egyiptomi fejlemények miatt. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője konkrét javaslatokat tár majd a 28 tagország külügyminiszterei elé. A Kairónak nyújtandó uniós támogatás felülvizsgálata is napirenden van.

Az Európai Unió novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor ötmilliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. A források nagy részéhez csak konkrét politikai eredmények fejében juthat hozzá Kairó, ezek hiányában pedig eddig alig kapott támogatást. A kapcsolatok felülvizsgálata viszont azt jelentheti, hogy Egyiptom nem számíthat ezekre a pénzekre.

Az arab államok ugyanakkor készek kárpótolni Egyiptomot a nyugati támogatások esetleges csökkenésének ellensúlyozására - jelezte hétfőn Dzsiddában Szaúd el-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter.

Betiltanák a vallásos pártokat

Az Ahram Online szerint az új egyiptomi alkotmány tervezetében szerepel, hogy betiltanák a vallási alapon működő pártokat, A Muszlim Testvériséget pedig terroristaszervezetnek nyilvánítanák, miután több mint nyolcszáz ember haláláért teszik felelőssé.

A jelenleg hatályos alaptörvény szerint a Sária, az iszlám erkölcsi vezérelve felülírja a polgári törvényeket. A kérdésben valójában még mindig nagy a káosz: múlt héten még arról volt szó, hogy mégis benne marad ez a pont az alkotmányban, hogy ezzel jelezzék Egyiptom identitásának iszlám alapjait.

Murszi őrizetben marad, Mubarak szabadulhat

Eközben további tizenöt nappal meghosszabbította hétfőn a hivatalából eltávolított Mohamed Murszi volt államfő fogva tartását az egyiptomi ügyészség az általa elkövetett állítólagos erőszakos cselekményekkel kapcsolatos nyomozás részeként.

Murszit eddig gyilkossággal és kémkedéssel vádolták, továbbá azzal is, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből. E vádpontokkal kapcsolatos nyomozás miatt csütörtökön a hatóságok már 30 nappal meghosszabbították fogva tartását.

Ügyvédje szerint viszont akár már a héten kiszabadulhat a börtönből Hoszni Mubarak volt egyiptomi államfő, miután az ügyész ejtette a vele szemben felhozott korrupciós vádat. Egyelőre azért maradt még őrizetben, mert egy másik korrupciós vád még fennáll vele szemben.

Jönnek haza a magyarok

A Külügyminisztérium hétfőn nem tudott bajba jutott magyarokról, de a térségbe utazást már nem javasolják. A magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonszám áll rendelkezésre, emellett friss információk elérhetők a Konzuli Szolgálat honlapján.

Eddig három repülőnyi magyar jött Egyiptomból. Összesen 1300 turistánk van az országban, nekik nincs könnyű dolguk, sok helyen gyakorlatilag kijárási tilalom van, a repülőjáratok pedig tele vannak. Azoknak, akik lefoglalták és befizették egyiptomi nyaralásukat, alternatív utazásokat ajánlanak fel az utazási irodák, azok pedig, akik ezt nem fogadják el, visszakapják a pénzüket.

Eltérő véleményen az egyházak

Leonardo Sandri bíboros, a Vatikán Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában leszögezte: a Szentszék azt szeretné, ha az Egyiptomban kialakult rettenetes helyzetet a párbeszéd és a megbékélés útján sikerülne megoldani.

Az egyiptomi kopt ortodox egyház feje, II. Tavadrosz az Asianews hírportál által nyilvánosságra hozott közleményében azt emelte ki, hogy egyháza határozottan támogatja a rendfenntartó erőket, a hadsereget és az egyiptomi nép más intézményeit a fegyveres erőszakot alkalmazó terrorista csoportokkal szembeni fellépésükben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport