Ráállították a CIA-t a vegyi támadásra

2013.08.22. 22:47

Az Egyesült Államok nem tudja egyértelműen állítani, hogyvegyi fegyvereket vetettek be Damaszkusz közelében - jelentette ki csütörtökön Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő. "Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy megállapítsuk a tényeket" - hangoztatta a szóvivő.

Áprilisban már Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter egyszer bejelentette, hogy „az USA bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Szíriában szarin gázt vetettek be a kormányerők”. Számos kérdés tisztázatlan volt azonban, például a mérgesgáz forrása és az esetleges áldozatok száma. A gyanút akkor izraeli és brit források is megerősítették.

Rögzítették

A lázadók száznál több videót töltöttek fel a youtube-ra, amin a gáztámadás utáni perceket, halottakat, sérülteket, rögtönzött kórházakban folyó kezeléseket mutatnak; a legtöbb videócsak erős idegzetűeknek ajánlott.

Psaki most közölte, Barack Obama elnök utasította a hírszerzést az állítólagos gáztámadással kapcsolatos értesülések ellenőrzésére. Elismerte, hogy az információgyűjtés nem lesz egyszerű, mert az Egyesült Államok és Szíria között nem állnak fenn diplomáciai kapcsolatok.

A damaszkuszi amerikai nagykövetség 2012 februárjában függesztette fel tevékenyégét, az amerikai érdekeket Csehország képviseli Szíriában. A szíriai ügyvivőt 2012 augusztusában kiutasították Washingtonból.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok mindenesetre úgy hiszi, hogy a felkelőknek nincsenek eszközeik vegyi fegyver alkalmazására. A Damaszkusz környékéről jelentett szerdai incidensben becslések szerint 500-1300 ember veszthette életét. Ha a történtekkel kapcsolatos állítások igaznak bizonyulnak, akkor a 80-as évek óta ez volt a legpusztítóbb vegyifegyver-támadás a világon.

John Kerry amerikai külügyminiszter két napja európai és közel-keleti kollégáival konzultál az állítólagos támadással kapcsolatban meghozandó lépések ügyében. Az Egyesült Államok egyike volt annak a 36 ENSZ-tagállamnak, amely szerdán a Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását kezdeményezte. Az amerikai ellenzéki médiában ugyanakkor csütörtökön komoly bírálatokat kapott Samantha Power új amerikai ENSZ-nagykövet, aki nem vett részt az ülésen, holott korábban Szíria ügyében passzivitással vádolta a világszervezetet.

Barack Obama amerikai elnök tavaly arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a vegyi vagy biológiai fegyverek hadrendbe állításával vagy bevetésével megsérti az Egyesült Államok tűréshatárát. Psaki csütörtökön kijelentette, hogy az Aszad-rezsim már két hónappal ezelőtt átlépte az Obama által emlegetett "vörös vonalat". A szóvivő nem tért ki arra, hogy az elnök és tanácsadói válaszképpen milyen fellépést mérlegelnek Szíriával szemben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön