Ezer tonna urán-oxiddal bukott le

2013.08.23. 21:10
Az amerikai ügyészek vádat emeltek egy Sierra Leone-i férfi ellen, aki amerikai titkos ügynököknek akart eladni ezer tonna urán-oxidot (U3O8), amelyről azt hitte, hogy Iránba fogják szállítani.

A harminchárom éves Sierra Leone-i Patrick Campbell Freetownból érkezett a Newe York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtérre. A bőröndjében lévő cipő talpbetétje alatt, illetve egy másik pár cipőjének a belsejébe rejtve hozott magával mintát az urán-oxidból, amelyet sárga süteménynek vagy sárga pogácsának is neveznek. A titkosügynökök azonnal megtalálták a mintákat, mivel már eleve várták az afrikai országból érkező férfit. Az ügyészi iratok szerint ugyanis Campbell 2012 májusában válaszolt egy apróhirdetésre, amely az alibaba.com internetes oldalon jelent meg. Azt egy amerikaititkos ügynök adta fel brókernek adva ki magát, aki iráni klienseket képvisel, és aki ügyfelei részére akar nagy mennyiségű sárga süteményt vásárolni.

Campbell megegyezett az álhirdetővel, hogy Miamiba utazik néhány mintával, amit a vevő alaposan megvizsgálhat. Mivel New Yorkon keresztül tudott volna csak eljutni Miamiba, már útja első állomásán besétált a csapdába, az ügynökök a szeme láttára pakolták ki személyes holmijai közül az anyagot. A Sierra Leone-i férfi azt állítja magáról, hogy országában egy olyan céggel áll kapcsolatban, amely urán, arany és gyémánt bányászatával foglalkozik. Úgy tudta, hogy a beszerzendő ezer tonna urán-oxidot több más érccel vegyítve szállították volna hajón az iráni Bandar Abbasz kikötőbe.

A tőrbecsalt férfi csütörtökön jelent meg először a bíróság előtt. Azzal vádolják, hogy megsértette az Iránnal szembeni amerikai szankciókat, akárcsak a nemzetközi gazdasági szükséghelyzetek kezelésére kidolgozott törvényt. Ha bűnössége bebizonyosodik, több mint húsz évi börtönbüntetésre ítélhetik és egymillió dollár pénzbüntetést szabhatnak ki rá.

A technológiai folyamat során a sárga pogácsa néven emlegetett urán-oxidot előbb gázzá alakítják, majd azt centrifugálva dúsítják az atomerőművekben használható uránná. Irán maga is előállítja az U3O8-at, áprilisban Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök éppen egy olyan uránfeldolgozó komplexumot avatott fel Ardakánban, amelyben a helyi média szerint évi 60 tonna sárga pogácsát állítanak majd elő. A nagyhatalmak egy évtizede próbálkoznak Irán urándúsítási programjának korlátozásával, mert azt feltételezik, hogy Teherán katonai célokra akarja azt felhasználni, szerintük azért törekszik magas fokú urándúsításra, hogy atombombát állíthasson elő. Irán ugyanakkor cáfolja ezt, hangoztatva, hogy programja a nukleáris energia békés célú felhasználását szolgálja.  • Hírek
  • Hírek