Mihály
2 °C
16 °C

Nincs több indoklás nélküli motozás

2013.08.23. 10:51

Megszüntetik New Yorkban a stop-and-frisk (megállítani és átkutatni) gyakorlatot. A rendőrök indoklás nélkül állíthattak meg embereket az utcán, kutathatták át a zsebeket és a csomagokat fegyverek vagy illegális tárgyak után kutatva.

Múlt hétfőn mondta ki egy amerikai bíró, hogy ez a gyakorlat alkotmányellenes, főleg azért, mert a rendőrség diszkriminatívan, főleg feketék és spanyol ajkúak ellen alkalmazta. De problémás volt az is, hogy a rendőrök sokszor úgy kutatták át a polgárok zsebeit, hogy semmi sem utalt arra, hogy fegyvert vagy illegális tárgyakat tartanának maguknál.

A bíróság döntését végrehajtva a New York-i városi közgyűlés csütörtökön döntött úgy, hogy megszünteti ezt a gyakorlatot. Michael Bloomberg polgármester vétót emelt, de ezt a közgyűlés a szabályok szerint kétharmados többséggel leszavazhatta, ami meg is történt. A polgármester szerint ezek az ellenőrzések fontosak a bűnüldözésben.

A közgyűlés döntött arról is, hogy létrehoznak egy független szervet, ami a rendőrség munkáját fogja ellenőrizni.

Jó ez nekünk?

Magyarországon fokozott ellenőrzés elrendelése esetén a rendőrség indoklás nélkül igazoltathat és vizsgálhat át bárkit. Fokozott ellenőrzést a rendőrség szinte bármikor, akár az egész országra is elrendelhet, időbeli korlátozás nélkül. A Magyar Helsinki Bizottság az ombudsmanhoz fordult, hogy a biztos kérje az Alkotmánybíróságtól a szabályozás felülvizsgálatát.

A magyar bíróságok korábban megfelelőnek találták a rendőrség gyakorlatát, de egy hasonló angol szabályozásról a strasbourgi bíróság kimondta, hogy sérti az alapvető emberi jogokat.

A statisztikák szerint az indoklás nélküli ellenőrzés nem túl hatékony: Angliában sok ezer ilyen vizsgálat során egyszer sem találtak terroristagyanús személyt, a New York-i adatok szerint pedig az esetek közel kilencven százalékában nem találtak semmilyen indokot a további eljárásra. A Helsinki Bizottság kutatása szerint a magyarországi fokozott ellenőrzés sem hatékony: az esetek 6 százalékában volt szükség további intézkedésre, tehát 94 százalékban a rendőrök nem találtak semmit, és továbbengedték az igazoltatottakat (pdf).