Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kenyérrel és vízzel készül az ostromra Damaszkusz

2013.08.28. 23:52

Versenyt futnak az idővel  kilátásba helyezett nyugati légitámadás előtt a szíriai főváros lakói, akik vízért, elemekért és készpénzért rohamozták meg a boltokat és a bankokat, és fejvesztve próbálnak biztonságosabb damaszkuszi kerületekbe költözni, távol a lehetséges katonai és kormányzati célpontoktól – írja a Reuters.

Damaszkuszban a katonai létesítmények tucatjai keverednek a lakóépületekkel és egyéb civil célpontokkal, ezért a főváros különösen veszélyes hellyé válhat, ha nyugati erők bombázni kezdik Szíriát.

„A fővárosban élünk. Minden sarkon, minden utcán, minden környéken van valamilyen kormányzati célpont. Hová fogunk így elbújni?” – kérdezte kétségbeesve egy helyi klinikán dolgozó nővér.  „Elkezdtem látni a félelmet az emberek szemében. A lakosok a konfliktus kezdete óta hozzászoktak, hogy élelmiszerkészletet halmozzanak fel, de most óriási mennyiségeket vesznek vízből és élelmiszerből" – mondta a Reutersnek egy másik damaszkuszi.

A boltok főleg kenyeret, szárított élelmiszereket és konzerveket halmoztak fel a légi csapások megkezdésétől tartva, a lakosság pedig főleg vízből és elemekből spájzolt be. A bankok is megteltek emberekkel, és óriási sorok kígyóznak az ATM-ek előtt.

Különösen aggódnak a Hameh, Dzsumraja és Kidszija kerületekben élők, mert ezekben a kerületekben több katonai kutatóközpont, fegyverraktár és katonai bázis is található. Dzsumraját az elmúlt évben kétszer is érte izraeli találat. Az itt élők a biztonságosabb kerületekben próbálnak lakást bérelni, de már nem sok kiadó hely maradt. Vannak, akik a már emigrált ismerőseik, rokonaik lakásába költöznek be.

A komor hangulatban a Bassár el-Aszad elnökhöz hű milicisták próbálnak az emberek hazafias érzelmeire hatni. Terepjárókon köröznek a belvárosban, nacionalista dalokat énekelnek, néhányan pedig szír zászlókat festenek a kövekre.

Szíriában már két és fél éve tart a véres polgárháború, amely Aszad elleni békés tüntetésekkel kezdődött. A konfliktusnak eddig több mint 100 ezer halálos áldozata van. A szíriai kormány a múlt héten vegyi fegyverekkel támadt a lakosságra, több száz ember halálát okozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?