A terroristák járnak jól a kémbotránnyal?

2013.08.31. 00:27

Brit terrorelhárítási műveleteket veszélyeztethet a londoni kormány szerint, ha nyilvánosságra kerülnek azok a dokumentumok, amelyeket a hatóságok a The Guardian amerikai újságírójának, Glenn Greenwaldnak az élettársától, David Mirandától koboztak el augusztus közepén a londoni Heathrow repülőtéren.

Oliver Robbins brit nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta pénteken a legfelsőbb bíróság előtti meghallgatáson, hogy 58 ezer titkosított iratot találtak a Mirandánál lefoglalt adathordozókon. Ezek a dokumentumok "nagy valószínűséggel" tartalmaznak részleteket a brit terrorelhárításban alkalmazott módszerekről, és felfedhetik a külföldön szolgálatot teljesítő titkos ügynökök kilétét.

Glenn Greenwald volt az, aki a The Guardianben feltárta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatgyűjtés részleteit, amelyeket a szervezet egykori informatikusa, Edward Snowden szivárogtatott ki. David Mirandát, aki dokumentumokat szállított a Brazíliában élő Greenwald és Snowden Berlinben dolgozó kapcsolata között, a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva vették őrizetbe a Heathrow repülőtéren, ahol kihallgatták, majd kilenc óra elteltével vádemelés nélkül szabadon engedték, miután elvettek tőle minden lehetséges adathordozót - a laptopját, a mobiltelefonját, egy számítógépes merevlemezt és több memóriakártyát. Három nap múlva a brit rendőrség terrorizmusellenes nyomozói bűnügyi vizsgálatot indítottak Miranda ellen.

Pénteken Londonban bejelentették: a The Guardian és a brit kormány megállapodott arról, hogy a hatóságok folytathatják a Mirandánál talált dokumentumok átvizsgálását a brazil férfi ügyében tartandó októberi meghallgatásig.

Előzőleg a napilap eljárást indított annak érdekében, hogy a rendőrség ne nézhessen bele a szóban forgó iratokba, de nem járt sikerrel. Korábban Miranda védői jogtalannak nevezték a férfi feltartóztatását, és azt követelték, hogy a hatóságok vagy a kormány ne használhassa fel, ne másolhassa le és ne oszthassa meg senkivel a lefoglalt adathordozókon található adatokat azok bizalmas mivoltára és a források védelmére hivatkozva.  • Tippek
  • Árfolyam