Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A brazil elnököt is figyelte az NSA

2013.09.02. 11:15

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelte Dilma Rousseff brazil elnök és Enrique Pena Nieto mexikói államfő kommunikációját, utóbbiét akkor, amikor még elnökjelölt volt – ez derül ki amerikai titkosszolgálati dokumentumokból, amelyeket helyi idő szerint vasárnap közölt a Globo brazil televízió.

A tévé bemutatott egy 2012. júniusi iratot, amelyet Edward Snowden amerikai informatikus szivárogtatott ki. Ebben a dokumentumban az NSA igyekszik „jobban megérteni (Russeff és munkatársai) kommunikációját és tárgyalópartnereit” egy olyan program révén, amely lehetővé teszi a hozzáférést minden olyan tartalomhoz, amelyet az elnök felkeresett a világhálón.

Rousseff, aki októberre hivatalos látogatást tervezett Washingtonba, munkaértekezletet hívott össze az ügy megvitatására – közölte a Globo. „Ha e tények beigazolódnak, az elfogadhatatlan helyzetet jelentene, országunk szuverenitása elleni nyílt támadásnak lenne minősíthető” – jelentette ki José Eduardo Cardozo igazságügy-miniszter.

A Rio de Janeiróban élő, a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok közlésében részt vevő Glenn Greenwald újságíró a Globo „Fantástico” című hírműsorában elmondta: a tavaly júniusi iratból azt is kiderült, hogy az amerikai ügynökség elolvasta a mexikói elnökjelölt emailjeit, köztük az arra vonatkozókat, kiket nevezne ki bizonyos kormányposztokra. A dokumentum keltezése egy hónappal Pena Nieto megválasztása előtti.