Tőkéstől elvennék a Románia Csillagát

2013.09.03. 19:56 Módosítva: 2013.09.03. 20:33

Összehívták a Románia Csillaga érdemrend közgyűlését, miután a rend hét tagja azt kérte, hogy vonják vissza a kitüntetést Tőkés László európai parlamenti képviselőtől – jelentette be kedden Traian Basescu államfő.

A közgyűlést a rend titkársága hívta össze szeptember 19-re. A legmagasabb román állami kitüntetésnek több mint 1300 birtokosa van, ők választják meg a rend héttagú becsületbíróságát.

Basescu rámutatott: csak az érdemrend becsületbírósága dönthet úgy, hogy a rend valamelyik lovagja esetleg méltatlanná vált a kitüntetésre, és ennek alapján lehet kibocsátani az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

Tőkés Lászlót azzal vádolják, hogy megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, amikor azt javasolta: Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Augusztus 23-án Victor Ponta miniszterelnök hivatalos átiratban kérte Basescutól az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását, amit az elnöki hivatal az érdemrend belső szabályzatára hivatkozva hárított el. Az államfő szóvivője rámutatott: az érdemrend visszavonását csak olyanok kezdeményezhetik, akik maguk is az illető magas állami kitüntetés birtokosai, kérésüket pedig a rend becsületbírósága hivatott elbírálni.

Victor Ponta kormányfő pénteken közölte: teljesültek a jogi feltételek az érdemrend visszavonására, ugyanis az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a vele szorosan együttműködő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) több vezető politikusa – akik birtokosai ugyanennek az állami kitüntetésnek – az elismerés visszavonását kérte.

Tőkés László 2009-ben, a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapta meg a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatát a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért.  • Hírek
  • Bankszámla