Taksony
-2 °C
3 °C

Fürdőző gyerekeket öltek meg horgászok gránátjai

2013.09.04. 10:39

Afganisztánban vád alá helyeztek nyolc rendőrt, akik rakétagránáttal halásztak egy folyóban, és gondatlanságból megöltek hat fürdőző gyereket - közölte szerdán az afgán belügyminisztérium.

A tragédia múlt pénteken történt Baglán tartományban. A rendőrök a partról rakétagránátot lőttek a folyóba halászat céljából, de a lövedék célt tévesztett, és fürdőző gyerekek közé csapódott, akik közül hatot megölt, és kettőt megsebesített. Az áldozatok 9-14 évesek voltak.

A helyi rendőrfőnök közlése szerint az a rendőr, aki a rakétagránátot kilőtte, egy befolyásos helyi hadúr, korábbi rendőrfőnök fia. A tartományi kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában megölni a gyerekeket.

Ugyanakkor egy másik, Kunduz tartománybeli rendőrségi forrás azt mondta a BBC-nek, hogy a gyerekeket egy fel nem robbant gránát ölte meg. Más forrás szerint a gránátot kormányellenes felkelők helyezték el a folyóparton.

A rendőrök ellen vádat emeltek fegyverhasználattal való visszaélés miatt. Az ügyet átadták a katonai ügyészségnek.

Afganisztánban nem szokatlan a robbanószerekkel, rakétagránáttal, gránáttal történő halászás. Egyes területeken a horgászok áram alatt lévő kábeleket is használnak halfogásra, amivel súlyosan veszélyeztetik a fürdőzők életét és biztonságát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport