Gerzson
-3 °C
2 °C

Pedofilgyanú miatt hívták vissza a pápai nunciust

2013.09.05. 06:30 Módosítva: 2013-09-05 06:31:35

A Vatikán visszahívta a Dominikai Köztársaságba akkreditált pápai nunciusát, mert a helyi média pedofíliával vádolta meg őt. Amíg tart a nyomozás ellene, a Szentszék felmentette minden feladata alól - jelentette be szerdán egy egyházi szóvivő.

A dominikai főügyész később közölte, hogy az ügyben egy különleges ügyészt bíztak meg a Josef Wesolowski érsek elleni nyomozással. Federico Lombardi vatikáni szóvivő elmondta, hogy a hat éve a karibi országban szolgálatot tevő Weselowskit "az utóbbi néhány hétben" hívták vissza, miután az egyház saját vizsgálatot indított ellene pedofília gyanúja miatt. A Reuters szerint magát a pápai nunciust nem lehetett elérni, hogy reagáljon a vádra. Holléte sem ismert.

Ferenc pápa megválasztása után néhány héttel bejelentette, hogy teljesen fel akarja számolni a papi pedofíliát, és gondoskodni kíván arról, hogy a szexuális visszaélések elkövetőit megbüntessék. Agripino Collado, a dominikai katolikus egyház egyik tisztségviselője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy amint a pápa értesült Weselowskí állítólagos visszaéléseiről, a Vatikán azonnal cselekedett.

Az érseket az egyház valószínűleg megbünteti, ha bűnösnek találja, a Dominikai Köztársaságban azonban mentelmi joga van mint nagykövetnek. A Santo Domingó-i ügyész, Yeni Berenice Reynoso szerint azonban Weselowski ellen a szigetországban kell lefolytatni a vizsgálatot, és felelősségre vonni, ha bűnösnek találják, nem pedig a Vatikánban.