Auguszta
-3 °C
2 °C

Szövetségi törvénynek mondhat nemet Obama

2013.09.05. 08:56

Az elnök nyomására az Obama-kormány szembemegy azzal a jogszabállyal, amely hátráltatja a katonai veteránokat melegjogaik érvényesítésében.

A szövetségi törvény alapján ugyanis a veteránok esetében csak az számít házastársnak, aki ellenkező nemű. Tehát ez a szabály nem ismeri el a legálisan házasságot kötött azonos neműeket, így a veterán LMBTQ-párok nem élvezhetik például a házastársakra vonatkozó adókedvezményeket sem. Korábban a házasságot védő törvény is ugyanígy szabályozta a hetero- és homoszexuálisok jogait, ezt azonban a bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította.

A Guardian cikke szerint ritka, hogy a szövetségi törvénynek ellent mond egy kormány, de ezúttal kivételt tehetnek. A veteránokról szóló jogszabály ugyanis jelen állapotában korlátozza a melegek jogait, és gyakorlatilag másodlagosként definiálja a házasságukat.

A jogszabály módosítása persze ezúttal sem a politikusok előrelátása miatt várható: múlt héten már döntöttek egy leszbikus veterán ügyében arról, hogy a veteránokról szóló törvény ellenére a házaspár jogosult a rokkantsági ellátásra.