Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Eltűnt húszezer kényszermunkás Észak-Koreában

2013.09.06. 10:30

Az ENSZ észak-koreai emberi jogokat megfigyelő bizottságának jelentése szerint húszezer ember is meghalhatott, amikor tavaly év végén két munkatábor bezárásáról döntött az ország vezetése. Az egyikben egyszerűen hagyták meghalni a foglyokat, írja a Telegraph.

A bizottság a 22-es tábor létszámát vizsgálta, ez a bezárás előtt drámaian csökkent, mert kevesebb élelmet kaptak a foglyok. A létszám harmincezerről háromezerre csökkent, és arra utaló tényeket is talált a bizottság, hogy nyolcezer foglyot más táborokba vittek át. Semmi sem utal ugyanakkor arra, hogy valakit is kiengedtek volna, ezért attól félnek, hogy őket egyszerűen hagyták meghalni.

Észak-Koreában százharmincezer embert tartanak fogva a munkatáborokban, a jelentés szerint „ők folyamatosan éheznek, munkára vannak kényszerítve, kegyetlen és nem szokványos büntetésnek vannak kitéve”. 2009-ben leértékelték az ország pénzét, ezért a táborok vezetői nem tudtak elegendő élelmet vásárolni, ráadásul a termés is rossz volt. A két hatás 2010-ben okozta sok fogoly halálát.

Emberi jogi aktivisták szerint a táborok lakóinak negyven százaléka az alultápláltság miatt hal meg, mások betegségektől, szexuális erőszaktól, kínzástól és az őrök kegyetlenkedéseitől szenvednek. A lakókat napi tizenhat órás munkára kényszerítik, többnyire veszélyes körülmények között, bányákban vagy fafeldolgozó telepeken.