Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Iszlámistákkal végzett az amerikai drón

2013.09.06. 07:15

Újabb amerikai dróntámadás történt helyi idő szerint péntek reggel Pakisztánban. A pilóta nélküli repülőgépről elindított rakéták hírügynökségi jelentések szerint legkevesebb hét feltételezett iszlamista lázadót öltek meg.

A támadásra az afganisztáni határ közelében, a törzsek uralta Észak-Vazirisztán tartományban került sor. A térség az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel és tálibokkal szoros kapcsolatban álló militáns csoportok főhadiszállásának számít.

Az Egyesült Államok legutóbb júliusban hajtott végre hasonló dróntámadást, amelyet Pakisztán már többször határozottan elítélt. A májusban hivatalba lépett Navaz Sarif miniszterelnök követelte, hogy Washington hagyjon fel az ilyen támadásokkal, mert Iszlámábád szerint ez az ország szuverenitásának súlyos megsértése.

Az elmúlt két és fél évben drasztikusan csökkent az amerikai dróntámadások száma az országban, idén 20 ilyenre került sor. A New America Foundation adatbázisa szerint 2012-ben még 48, 2011-ben pedig 73 dróntámadást indított az Egyesült Államok Pakisztán területén.