Auguszta
-3 °C
2 °C

Jobboldali győzelem Ausztráliában

2013.09.07. 16:16

Sima győzelmet aratott az ausztrál választásokon a jobboldali ellenzék. Tony Abbott nemzeti - liberális pártszövetsége a 150 fős alsóházban 93 helyhez juthat az előrejelzések szerint.

Kevin Rudd vesztes munkáspárti miniszterelnök már a szavazatok kétharmadának összeszámlálása után gratulált a győztesnek, az új parlamenti többség már most is egyértelmű. Ausztráliában kötelező részt venni a választásokon, szombaton 14 millióan szavazhattak.

A választásokat drámai kampány előzte meg. Julia Gillardot, az ország történetének első női miniszterelnökét alig néhány héttel ezelőtt elődje és pártbéli riválisa váltotta, mivel a kormányzó Munkáspárt nagyon rosszul állt a közvéleménykutatásokban.

A Munkáspárt hat éve volt hatalmon, de Gillardnak 2010-ben csak kisebbségi kormányt sikerült alakítania, pozíciója az elmúlt két évben nagyon ingatag volt. A balodal az utóbbi időben igencsak meggyengült, részben belső megosztottsága miatt. A miniszterelnökváltás után ugyan némileg sikerült javítaniuk a népszerűségi mutatóikon, de arra nem volt esélyük, hogy befogják a Rupert Murdoch médiabirodalmának támogatását is élvező konzervatív Abbottot.

A brit születésű, fiatal korában papnak készülő Abbott híresen kemény ellenzéki vezető volt, aki töbször személyes támadásokat indított a szerinte feminista politikát folytató Gillard ellen. Kampányának középpontjában a gazdasági válság, a menekültügy és a környezetvédelmi adók álltak.

A jobboldal, melyet a Munkáspárt azzal vádol, hogy „európai típusú megszorító politikát” fog folytatni, határozottan szeretné viszavágni a költségvetést. Az új kormány egyik első, szimbolikus értékkel is bíró takarékossági intézkedése a külföldi segélyezésre fordított pénzek megkurtítása lehet. Abbot szigorúbb bevándorláspolitikája szintén egy bezárkózóbb és jobboldalibb Ausztrália képést festi előre.

Győzelmi beszédében az új kormányfő piacbarát lépéseket helyezett kilátásba:  „Ausztrália  ismét nyitott az üzletre” – mondta. Biztosra vehető a Munkáspárt által elfogadott bányászati és környezetvédelmi adók visszavonása, az elmúlt években  a "szennyező fizet" elvén nyugvó szigorúbb szabályozás volt az egyik legnagyobb politikai vitapont a két párt között.

A közvélemény annak ellenére is elégedetlen volt a Munkáspárt gazdasági teljesítményével, hogy Ausztrália nagyjából megúszta a recessziót. A gazdaság 22 éve folyamatos növekedést mutat, a munkanélküliség alacsony.