Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Tizenhat embert lőttek le Damaszkusznál

2013.09.07. 20:59 Módosítva: 2013.09.07. 23:03

Hevesen lőtték a kormányerők a lázadók állásait szombaton a szíriai főváros közelében, megöltek 16 embert - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet értesülései szerint tüzérségi és aknatűz zúdult a Damaszkusztól délre fekvő Moldohíja mezőgazdasági területre, 14 felkelő, egy gyermek és egy másik civil halálát okozva.

Ugyancsak a központ tájékoztatása szerint heves harcok folytak lázadók és Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők között Maalúla keresztény falu körül. A felkelők hétfőn kezdődött térségbeli előrenyomulásának az élén hírek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő elemek állnak, súlyosbítva a félelmeket a szíriaiak és különösen a vallási kisebbségek körében amiatt, hogy az iszlamista szélsőségesek egyre jelentősebb szerephez jutnak a rezsim elleni lázadásban.

A Nyugat támogatta ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) is részt vett a hét közepén Maalúla körüli harcokban, s lerombolt két kormányzati ellenőrzőpontot a kis mezőváros közelében - közölte a fő ellenzéki koalíció pénteken.

"Bármilyen amerikai agresszió Szíria ellen csak azzal lenne magyarázható, hogy (az Egyesült Államok) a terrorizmust támogatja" - hangoztatta Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes az al-Ihbáríja állami tv-nek adott, péntek éjjel sugárzott interjújában. Arra biztatta a nemzetközi közösséget, hogy tárjon elő bizonyítékot szaringáz szíriai bevetésére, s azt mondta, hogy egy országa elleni katonai akció "veszélyes lenne, érinthetné Amerika barátait és az egész világot".

Az USA és Franciaország fellépne

Az Egyesült Államok és Franciaország megerősítette azt a szándékát, hogy közösen lépjen fel Szíria ellen. Ezt a két ország külügyminisztere, John Kerry és Laurent Fabius hangsúlyozta szombat este Párizsban tartott találkozója után.

Előzőleg az EU tagállamainak külügyminiszterei Vilniusban - John Kerry jelenlétében - állást foglaltak amellett, hogy az augusztus 21-i damaszkuszi vegyifegyver-támadásra egyértelmű és határozott választ kell adni Szíriának.

Párizsi tárgyalásait követően Kerry sajtóértekezletén kijelentette: Barack Obama amerikai elnök még nem döntött, hogy megvárja-e a szakértői jelentést a katonai csapással.

A Nizzában tartózkodó Francois Hollande francia államfő eközben üdvözölte, hogy Németország csatlakozott szombaton az európai külügyminisztereknek a damaszkuszi rezsimet elítélő vilniusi nyilatkozatához, még ha a szöveg nem szól is katonai beavatkozásról.