Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ferenc pápa vatikáni kormányülést hívott össze

2013.09.09. 23:55

Ferenc pápa keddre megbeszélésre szólította a vatikáni kongregációk és pápai tanácsok vezetőit  mielőtt az egyházi reformokkal megbízott bíborosi bizottság bemutatná javaslatait.

A megbeszélés helyszíne a Bologna-terem lesz: a falain Bologna városának reneszánsz térképével díszített terem a Vatikán egyik legnehezebben megközelíthető és leglenyűgözőbb nagyterme a pápai lakosztály és a szentszéki államtitkárság között. Sajtóértesülések szerint az értekezletet nem a szentszéki államtitkárság hívta össze, hanem a Pápai Ház prefektúrája, vagyis személyesen Ferenc pápa. A megbeszélésen, amelyen Tarcisio Bertone távozó szentszéki államtitkár is részt vesz, a kongregációk és pápai tanácsok vezetői Ferenc pápa munkájának első hat hónapját értékelik - írta a VaticanInsider. A portál szerint a bíborosok a legidősebbtől kezdve életkoruk szerinti sorrendben szólalnak fel, és az egyházfő is beszámol eddigi tapasztalatairól.

A vatikáni csúcs három héttel előzi meg az április 13-án kinevezett nyolc fős nemzetközi bíborosi bizottságnak a pápával tervezett találkozóját. Az egyházfő pápává választása után egy hónappal bízta meg az öt kontinens egyházát és a kúriát is képviselő bizottságot azzal, hogy dolgozzon ki javaslatokat az egyház és a Vatikán reformjára. A Rómába várt bíborosok október 1. és 3. között mutatják be javaslataikat.

Ezzel egy időben várható a Ferenc pápa által felállított másik két bizottság első eredményeinek bemutatása is. Június 24-én alakult meg az IOR vatikáni bank reformjával megbízott bíborosi bizottság Raffaele Farina bíboros vezetésével. Július 18-án Ferenc pápa világi szakértői bizottságra bízta a Vatikán gazdasági és működési reformját Joseph Zahra revizorral az élén.