Valér
4 °C
8 °C

Képviselő lett a norvégiai mészárlás négy túlélője

2013.09.10. 19:07

Az Utoya szigetén két éve elkövetett mészárlás négy túlélője is bejutott a norvég parlamentbe a hétfői parlamenti választásokon. A 2011. július 22-én történt, összesen 69 halálos áldozatot követelő merénylet 33 túlélője mérettette meg magát.

Anne Odden, a Norvég Munkáspárt parlamenti frakciójának szóvivője közölte, hogy a Jens Stoltenberg vezette jobboldali koalíció veresége ellenére az ifjúsági szekció 4 jelöltjének sikerült bejutnia a parlamentbe. A Norvég Munkáspárt az összesen 169 tagú parlamentben 55 mandátumot szerzett. A választások a konzervatív Höyre párt vezette jobboldali ellenzék győzelmét hozták, így Erna Solberg lehet Norvégia új miniszterelnöke.

A szavazatok 16,4 százalékával bekerült a parlamentbe a bevándorlás-ellenes populista Haladó Párt (FP) is, amelynek egy ideig a multikulturalizmust elítélő Breivik is tagja volt. Az FP egyértelműen elhatárolódik a merénylet elkövetőjétől, aki maga is a párt szemére vetette, hogy az túl engedékeny. A párt negyvenéves fennállása óta harmadik legjobb választási eredményét érte el, de 2009-es 22,9 százalékos eredményéhez képest visszaesett a támogatottsága. Az új parlament 169 tagjából csupán három politikus külföldi származású, közülük egy képviselő a Haladó Párt tagja.

A 32 éves Anders Behring Breiviket a Norvégiában kiszabható maximális büntetésre, 21 év börtönre ítélték. A börtönbüntetés a 21 év lejárta után mindaddig meghosszabbítható, amíg úgy ítélik meg, hogy Breivik veszélyt jelenthet a társadalomra.