Géza
-12 °C
-4 °C

400 kilométeres élőlánccal tiltakoztak Katalóniában

2013.09.11. 21:11

Katalóniában több százezer ember 400 kilométeres élőláncot alkotott szerda délután a tartomány függetlenségének és egy erről szóló népszavazás támogatására.

Az élőláncot a katalán nemzetgyűlés szervezte, északi kezdőpontja a franciaországi Le Pertus településen volt, délen Alcanarig ért, s áthaladt Barcelonán, Geronán és Tarragonán is. Az emberek Lérida katedrálisának harangszavára fogták meg egymás kezét. A lánc összesen 86 településen át húzódott, s 778 szakaszból állt.

A résztvevők külön erre az alkalomra készült trikót viseltek, de volt aki a Barcelona labdarúgó csapata színeit viselte. Sokan katalán zászlót lengettek. A jelszó "Katalán út a függetlenséghez" volt.

A példát Észtország, Lettország és Litvánia lakosai nyújtották, akik 1989-ben szintén függetlenséget követelve alkottak ilyen láncot, állítólag másfél millió résztvevővel.

Barcelonában bekapcsolódtak a katalán kormány tagjai és a város polgármestere is, de nem vett részt a megmozdulásban a Katalán Néppárt, a Katalán Szocialista Párt pedig a tagjaira hagyta a döntést.

Barcelona központjában a nemzetgyűlés elnöke tartott beszédet. "Az elmúlt 30 év története megmutatta, hogy két út van: vagy alávetjük magunkat a spanyol állam centralizációjának és eltűnünk mint nép, vagy függetlenekké válunk" - mondta Carme Forcadell.

A katalán elnök 2014-ben szeretné megrendezni a referendumot, de Madrid alkotmányellenesnek minősítette.