Valér
4 °C
8 °C

Egyfősre olvadt Tusk többsége

2013.09.12. 12:56

Sorozatosan veszíti el képviselőit a lengyel kormánytöbbség: Donald Tusknak csupán egyfős többsége maradt a 460 fős szejmben, miután csütörtökön egy újabb képviselője pártolt el mellőle. Jacek Zalek három hét alatt a harmadik volt, aki kilépett a kormányfő vezette Polgári Platfortmból (PO).

A sort John Godson nyitotta meg: a „lengyel Obamának" nevezett nigériai születésű férfi – az ország első fekete parlamenti képviselője – a konzervatív-liberális PO szociális elképzeléseivel nem értett egyet. Utána a frakcióból többször kiszavazott Jaroslaw Gowin – Tusk korábbi igazságügyminisztere – hagyta el a pártot. Gowin korábban a PO vezető posztjáért is indult Tusk ellen, és bár alulmaradt, 20 százaléknyi szavazata jelezte, a kormányfői posztot 2007 óta betöltő Tusk támogatottsága pártján belül is csökkenőben van.

Ráadásul a közvélemény-kutatások eredményei országosan is a PO erejének megkopását jelzik. Olyannyira, hogy a legutóbbi felmérések szerint ismét megelőzi a pártot Jog és Igazságosság (PiS), amire hat éve nem volt példa.

A Jaroslaw Kaczynski vezette párt erejét látva Tusk semmiképp sem szeretne nekifutni egy előrehozott választásnak, már csak azért sem, mert koalíciós partnere, a Lengyel Néppárt (PSL) a jelenlegi adatok alapján be sem jutna a szejmbe.

Ha tovább zsugorodik a koalíció, akkor Tusknak új szövetséges után kellene néznie, a kínálat azonban szűkös a hatpárti parlamentben: Palikot Mozgalma ugyan 40 képviselővel van jelen, ám a provokatív, nyíltan ateista, a könnyű drogok legalizálását támogató Janusz Palikot vezette párttal való együttműködést nehéz lenne megmagyaráznia a konzervatív választóknak és saját képviselőinek. Szóba jöhet még a Leszek Miller vezette Baloldali Demokratikus Szövetség, ám a volt kormányfővel való koalíció sem egyeztethető könnyen össze Tusk támogatóinak nézeteivel.

A PiS-szel köthető nagykoalíció szóba sem jöhet, már csak azért sem, Kaczynski nem egyszerűen politikai ellenfelének, de egyenesen ellenségének tekinti Tuskot. A korábbi kormányfő azzal vádolja a jelenlegi miniszerelnököt, hogy közreműködött Lech Kaczynski elnök halálában. Jaroslaw ikertestvérének a gépe az oroszországi Szmolenszk közelében zuhant le 2009-ben, az elnök mellett 95 ember halálát okozva. Jaroslaw szerint nemcsak Tusk, de Vlagyimir Putyin orosz elnök is tehet a tragédiáról.

Tusk Orbánra figyel

A lengyel kormánytöbbség szeptember elején megszavazta a kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását. Az érvek nagyjából ugyanazok voltak, mint 2010-ben Orbán Viktornál: a pénztárak drágán működnek, miközben az onnan begyűjtött pénzt az államadósság csökkentésére lehetne fordítani. Részben ennek a megszavazott törvénynek az előkészítése járult hozzá a parlamenti többség lemorzsolódásához. A legfontosabb erőpróbán azonban így is átment, így joggal mondhatta a miniszterelnök, hogy a koalíció csekély, de létező többsége megmarad, és kitart a 2015-ös választásokig.