Jövő héten emelik ki a Concordiát

2013.09.12. 16:24

Másfél évvel a baleset után, jövő héten emelik ki a Costa Concordiát, ami 2012 januárjában futott zátonyra a toszkán tengerpartnál. A pontos napot még nem jelölték ki, de szerdán Franco Gabrielli, a műveletek egyik irányítója azt mondta, valószínűleg jövő hét hétfőn állnak neki a 8-10 órás műveletnek.

A Guardian szerint az oldalra dőlt hajót egyenesbe állítják, és az alá csúsztatott víz alatti emelőkre fektetik. Az előkészületeken már a baleset óta dolgoznak. Azért kellett ilyen sok idő, mert figyelni kell rá, hogy a roncs ne törjön újabb darabokra. A búvárok az elmúlt hónapokban több mint 18 ezer tonna cementeszsákot helyeztek el a hajó alatt, hogy az emeléskor alulról támasszák a hajót. A Concordia köré egy sínt is építettek, hogy egyben maradjon az orra: azt mondják, ugyanúgy működik majd, mint egy emberi nyakmerevítő. Az emelés közben leváló hulladékot halászhálókkal fogják fel.

Ezután kabinról kabinra átnézik a hajót, és a még használható tárgyak az olasz ügyészséghez kerülnek. Két holttestet még mindig nem találtak meg, ezeket is keresni fogják a 114 ezer tonnás hajótestben.

2012. január 13.

A Costa Concordia 2012. január 13-án futott zátonyra, a fedélzeten több mint 4000 emberrel. A hajó ezután az oldalára dőlt, de még azelőtt elérte a tengerfeneket, hogy teljesen elsüllyedt volna. Ennek ellenére a rosszul szervezett mentés miatt legkevesebb 30-an meghaltak a balesetben. A legénység négy tagját és egy Costa Cruises-alkalmazottat júliusban börtünbüntetésre ítéltek, a kapitány Francesco Schettino pedig gondatlanságból elkövetett emberölés és a hajó elvesztésével okozott kár miatt áll bíróság előtt. Schettino még a legénység és az utasok kimenekítése előtt elmenekült a hajóról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport