Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Merkel kihívója beintett

2013.09.13. 08:44

Középső ujját felfelé tartva beintett egy pénteken megjelent magazin címoldalán Peer Steinbrück, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje.

Peer Steinbrück a Süddeutsche Zeitung című liberális lap hétvégi magazinjának címoldalán szerepel a fekete-fehér fényképpel. A kép a magazin „Most inkább ne mondjon semmit” című riportsorozatához készült, amelyben híres németek szavak helyett gesztusokkal felelnek a kérdésekre, és a magazinban szöveg helyett az elmutogatott válaszokról készített felvételek jelennek meg.

1233612 10151848741181941 925667171 n
Fotó: Süddeutsche Zeitung

A lap vonatkozó kérdése Peer Steinbrück kancellárjelölti tevékenységének több kínos üggyel tarkított első szakaszára utalt, amikor például a szociáldemokrata politikus széles körben értetlenséget váltott ki azzal a megjegyzéssel, hogy a német kancellár fizetése túl alacsony. A cinikus kérdés nagyjából úgy hangzott: a Baki-Peer, Problem-Peer, Peerlusconi, és más hasonlóan kedves becenevek miatt nem aggódik, igaz?

A kancellárjelölt erre a kérdésre válaszolt felfelé tartott középső ujjal. A Süddeutsche Zeitung hírportálja a képhez fűzött magyarázatban kiemelte, hogy a politikus szóvivője nem akarta engedélyezni a felvétel közlését, de Steinbrück azt mondta, hogy szerinte „ez így teljesen rendben van”. A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó liberális FDP vezetői úgy vélik, a gesztus méltatlan a kancellári tisztséghez, és Peer Steinbrück alkalmatlanságát mutatja.

Steinbrück először egy Twitter-bejegyzésben reagált: „a világos beszédhez nem kellenek mindig szavak” – írta. A dpa hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette: azt tudta, hogy a képriport az országos parlamenti választás előtt egy héttel jelenik meg, de nem tudta, hogy éppen az a felvétel lesz a címlapon, amelyen beint. Hozzátette: reméli, hogy „ebben a köztársaságban van elég humor ahhoz, hogy ne értsék félre a kérdésre válaszként adott grimaszolást és testbeszédet”.

A Spiegel Online szavazást indított a fényképről. A legolvasottabb német hírportál látogatói három vélemény közül választhatnak. Annak ellenére, hogy a Süddeutsche cikkében egyértelműen utalt rá: a kancellárjelölt rossz példát mutat, és kisgyermekes szülők tömegét háboríthatja majd fel, a németek a nem reprezentatív szavazás alapján nem tűnnek dühösnek. Pénteken reggel a „Nem vagyok biztos benne, hogy mit gondoljak erről” válasz 18 százalékkal a harmadik volt, a „Teljes tévedés – a politikusok példakép szerepet is betöltenek” válasz 35,5 százalékkal a második, a „Bátor – legalább csinál is valamit a kampányban” válasz pedig 46,5 százalékkal az első.