Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Biztonsági okokból tiltják a Gmail-t a francia hivatalnokoknak

2013.09.13. 13:10 Módosítva: 2013.09.13. 13:10

Franciaország az amerikai NSA-botrány miatt megtiltja a kereskedelemben kapható mobilok és a Gmail használatát, valamint SMS-ek küldését a minisztériumoknak. A kormányzati munkában ezentúl kizárólag az e célra kifejlesztett eszközöket lehet majd csak használni - írja a német Die Welt.

A Jean-Marc Ayrault miniszterelnök hivatalának vezetője által kiadott körlevél szerint hivatalos használatra kizárólag a francia Thales hadiipari vállalat által kifejlesztett Teorem mobiltelefont, elektronikus levelezésre és adatátvitelre pedig kizárólag a titkosított Isis intranet hálózatot lehet igénybe venni.

A francia L'Express" beszámolója szerint a nemzetbiztonsági szempontból legfontosabb négy minisztériumnál, a honvédelmi, a belügy-, a külügy- és a gazdasági minisztériumnál már 2300 darab Teorem mobiltelefon van használatban. A készülék azonban viszonylag nagy mérete miatt nem igazán népszerű, emellett a hivatalnokok türelmét alaposan igénybe veszi, hogy a biztonságos kapcsolat felépítése viszonylag hosszú ideig tart.

A körlevélben a miniszterelnöki hivatal vezetője, Christophe Chantepy azt írta: a kötelezettség nemcsak a kifejezetten bizalmas hivatalos ügyekre vonatkozik, hanem a kormányzatban folytatott teljes információcserére.

Az Anssi francia kiberbiztonsági hivatal Hermés kódnév alatt már 2007-ben kifejlesztett egy Windows operációs rendszeren futó biztonságos mobiltelefont. Mivel azonban azóta Edward Snowdennek köszönhetően fény derült a Microsoft és az NSA együttműködésére, az Anssi SecDroid néven egy olyan új Android-alapú operációs rendszert fejlesztett ki, amely blokkolja a pozíció-információk és a tiltott adatok letölthetőségét.

A belügyminisztérium legtöbb dolgozóját az L'Express lap értesülése szerint már felszerelték ezekkel a biztonságos SecDroid készülékekkel, de más minisztériumoknál még gyakran találni olyan alkalmazottakat, akik saját telefonjaikat használják és saját Google vagy Yahoo email címeikre továbbítják elektronikus leveleiket. Ez a gyakorlat tette lehetővé tavaly az amerikai titkosszolgálatnak, hogy egy elektronikus levél mellékletében elhelyezett kémalkalmazással behatoljon a francia elnöki palota védett informatikai rendszerébe - írja a Die Welt.