2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Kigyulladt egy orosz elmegyógyintézet

2013.09.13. 06:41 Módosítva: 2013.09.13. 07:45

Kora hajnalban kigyulladt egy elmegyógyintézet az oroszországi Novgorod környékén. Többen bennégtek, és sok ember sorsa egyelőre ismeretlen - jelentette be a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A szövetségi nyomozóhivatalnál elmondták, hogy 35 embert még keresnek, de azt feltételezik, hogy közülük néhányan esetleg csak megszöktek a kórházból. Egy helyi tisztségviselő úgy tudja, hogy 14-en égtek benn az épületben. Összesen 60 ember tartózkodott az épületben, és 23 beteget sikerült kimenekíteni. Egy ápolónő életét vesztette a betegek mentése közben.

A nagy tüzet a reggeli órákban eloltották, a katasztrófát az előzetes feltételezések szerint egy beteg okozhatta, aki az ágyában dohányzott. A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint a katasztrófavédelem és az ügyészség be akarta záratni az elmegyógyintézetet, mert annak épületét használatra alkalmatlannak minősítették.

Az ügyben bírósághoz fordultak, amely augusztus elsejéig kötelezte az illetékes hatóságokat a tűzvédelmi rendszer "szabálytalanságainak" felszámolására, ez azonban nem történt meg.

Oroszországban az utóbb tíz évben több hasonló intézményben történt tragikus tűzeset. A legutóbb áprilisban Moszkva környékén égett le egy pszichiátriai kórház. Akkor 38 ember vesztette életét. 2007-ben a dél-oroszországi Krasznodari területen egy idősek otthonában pusztítottak lángok 68 ember életét követelve.