Valér
2 °C
8 °C

NAÜ: Szíria akadályozza a hozzáférést

2013.09.13. 19:48

Az amerikai kormány felszólította Szíriát, hogy tisztázza a múltban folytatott nukleáris programjának célját és tegye a nemzetközi ellenőrök számára hozzáférhetővé annak objektumait – írja a The Washington Post.

Joseph Macmanus amerikai nagykövet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 35 tagú kormányzótanácsának csütörtöki bécsi ülésén azzal vádolta meg az Aszad-kormányt, hogy akadályozza a hozzáférést három olyan objektumhoz, amely kiszolgáló létesítménye volt az Izrael által 2007-ben lebombázott, akkor még építés alatt álló Deir ez-Zór-i nukleáris reaktornak.

Észak-Korea segített

A diplomata szerint a két és fél éve tartó polgárháború nem mentség arra, hogy Damaszkusz nem válaszol a nukleáris programjára vonatkozó kérdésekre. A program nyugati hírszerző szervek szerint katonai célokat szolgált, amit a szíriai kormány cáfol.

„Továbbra is alapvetően fontos, hogy Szíria teljeskörűen együttműködjön″ – hangoztatta Macmanus.

A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) egy frissen közzétett jelentése szerint az észak-koreai segítséggel épült, plutóniumtermelésre szánt Deir ez-Zór-i reaktor kisegítő létesítményeiben még mindig maradhatott urán és néhány más olyan anyag is, amely felkeltheti a terroristák érdeklődését.

Bárhol lehet

A tanulmány elismerte, hogy az urán nem fegyvertisztaságú, vagyis ahhoz, hogy azt robbanótöltetekben alkalmazzák, további dúsításra lenne szükség. A tanulmány arra is rámutat: nem tudni, hogy mi történt a több száz fűtőrúddal.

„Az urán bárhol lehet a kormány által ellenőrzött területeken, ha egyáltalán Szíriában van még. Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemzetközi ellenőrzés alá helyezi a szíriai vegyifegyver-készleteket, akkor ugyanúgy foglalkoznia kell Szíria be nem jelentett nukleáris eszközeivel is″ – szögezi le az ISIS tanulmánya.

Az intézet szakértői szerint ellenőrizhető módon meg kell határozni a be nem jelentett szíriai nukleáris program jellegét, annak eszközeit ártalmatlanná kell tenni, majd leszerelni.