Ágnes
-1 °C
2 °C

294 milliárdot csaltak el leszázalékoltak

2013.09.14. 09:31

Összesen 1,3 milliárd dollárt, azaz 294 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki az amerikai Társadalombiztosítási Hatóság (Social Security Administration) 36 ezer csalónak 2010 december és 2013 január között – írja az AP. Ennyien voltak azok, akik fogyatékosságuk miatt nem is tudtak volna dolgozni, mégis megtették – de közben biztos, ami ziher, felvették a segélyt is.

Ez kevesebb mint egy százaléka az összes kifizetésnek, illetve érintett személynek. A hatóság szóvivője elmondta: vizsgálatot indítanak, és minden tévesen kiutalt juttatást visszavesznek az érintettektől. „Még korai lenne arról nyilatkozni, mi okozta a túlfizetést, de ha kiderül, hogy csalás történt, továbbítjuk az ügyeket az ellenőrző szervünkhöz″ – tette hozzá.

Mielőtt rokkantsági segélyt kaphat valaki Amerikában, van egy öt hónapos várakozási időszak, mely alatt havonta legfeljebb ezer dollárt (226 ezer forintot) kereshet. Erre pont azért van szükség, hogy kiderüljön, ki az, aki állapota miatt tényleg képtelen hosszú távon eltartani magát. A vizsgálat szerint az érintett kifizetések nagy részét olyan emberek kapták, akik az öthónapos időszak alatt dolgoztak, de ez csak most, az ellenőrzés során derült ki.

A vizsgálat több hiányosságra is fényt derített: kiderült például, hogy a rendszerben eddig csak az adott évre vonatkozó adatokat lehetett ellenőrizni, ha tehát valaki 2011 végén dolgozott, ez 2012 elején már nem volt látható, és gond nélkül kaphatott segélyt.

A Társadalombiztosítási Hatóság fogyatékkal élőkre vonatkozó programja egyébként a csőd szélén áll. Ha nem kap újabb támogatást, 2016-ra elfogy abból az alapból a pénz, melyből a programot finanszírozzák, és a bejövő forrásokból csak a segélyek 80 százalékát tudnák kifizetni. 1994-ben egy hasonló helyzetben a nyugdíjalapból tettek át ide pénzt, de mivel az sem áll rózsásan, nem biztos, hogy ez a csodafegyver újra bevethető.