Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok

2013.09.14. 08:33

A pénteken kötött tűzszünet ellenére folytatódnak a villongások a Fülöp-szigeteken – írja az AP. A muszlim felkelők több mint száz embert tartanak fogva.

Hétfőn a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) 200 harcosa több partmenti településen, köztük Zamboangában elkezdett túszokat ejteni. A hadsereg szerint 22 ember halt meg a villongásokban, köztük 15 felkelő.

Jejomar Binay alelnök elmondta: Nur Misuarival, a felkelők vezetőjével telefonon kötött tűzszünetet, amiről értesítette Voltaire Gazmin védelmi minisztert is. Gazmin a Zamboangában kialakult válsághelyzet miatt a kikötővárosban tartózkodik.

Gazmin a DZBB rádióban arról számolt be, hogy a felkelők megszegték a tűzszünetet: „Mindenki békét akar, hogy érjen véget több vérontás nélkül. De míg beszélünk, folytatódik a tűzharc, tehát nincs tűzszünet. Abban állapodtunk meg, hogy a kormány akkor nem fog lőni, ha az MNLF sem teszi″ – mondta.

Benigno Aquino elnök pénteken Zamboangába repült, hogy meglátogassa a kormányerőket és találkozzon a lakhelye elhagyására kényszerült mintegy 24 ezer lakos közül néhánnyal. Beszédében arra figyelmeztetett, hogy kormánya nem retten vissza attól, hogy erőszakkal vessen véget a válsághelyzetnek.

Misuari egyébként már 1996-ban aláírt egy békeszerződést, de a gerillák nem tették le a fegyvert, és később is azzal vádolták az államot, hogy a muszlimok-lakta régiókat nem fejlesztik annyira, mint a római katolikus többség régióit.