Piroska
-2 °C
5 °C

Gyanúsan olcsón kapott üzemanyagot a Google a Nasa-tól

2013.09.14. 10:45 Módosítva: 2013-09-14 10:46:49

Csak állami repülők számára biztosított, nyomott áron kapott üzemanyagot éveken keresztül a Google repülőgépparkja, derült ki egy kiszivárgott levél nyomán. A Wall Street Journal cikke szerint az egyeszség 2007-ben kezdődött, és váratlanul idén augusztus végén zárult le. A Google az eddig nem ismert megállapodás szerint a NASA egyik repülőterén állomásoztathatta flottáját, és itt tankolhatott a csak állami gépek számára engedélyezett, nyomott árú üzemanyagból.

A vállalat a hét repülőgépből és két helikopterből álló flotta elhelyezésért fizetett a NASA-nak, évi 1,3 millió dollárt.

A NASA magyarázatul elmondta, hogy azért alakítottak ki kapcsolatokat a  Google-lel, mert a cég cserébe részt vettek a tudományos munkában, gépeikkel mérték a légköri üvegházhatást.

Magyarázatuk szerint az együttműködéssel közpénzt takarítottak meg.

A lap számításai szerint a Pentagon által biztosított üzemanyagon az állam valóban nem veszíthetett sokat. Ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy a szerződés szerint ezt az üzemanyagot csak állami érdekeltségű utakhoz szabad használni. Az egyik Google-gép legutóbb viszont Horvátországba repült, ahol Larry Page Google-alapító sógorának esküvője zajlott.