Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomorognak a kávészaró cibetmacskák

2013.09.14. 12:19 Módosítva: 2013.09.14. 12:19

A világ legdrágább kávéja a kopi luvak, ami cibetmacskák ürülékéből gyűjtött kávészemekből készül. Rajongói szerint a kis prémes állat bélrendszerén áthaladó kávészemekből sokkal finomabb ital készíthető. Amely ráadásul teljesen természetes is, mivel barátságos emberek gyűjtik a cibetürüléket Indonézia őserdeiben.

A BBC most hozta nyilvánosságra azokat a rejtett kamerás felvételeket, amelyek szerint a cibetmacskákat (pontosabban a közönséges pálmasodrókat) nyomorúságos körülmények közt tartják kis ketrecekben, ahol egész nap kávészemek ürítésével kell foglalkozniuk.

A felvételeket megtekintette Dr Neil D'Cruze állatvédelmi szakértő, megállapítotva, hogy a kisállatok depressziósnak tűnnek.

Nem tudják ellenőrizni

Az egyik nagy indonéz kávéexportőr a BBC fedett riportereinek elismerte, hogy nem tudják ellenőrizni, hogy amit számukra vadon élő állatoktól gyűjtött kávéként adnak el, az valóban az, vagy ketrecben tartott cibetmacskák terméke.

A Sari Makmur nevű kávés cég hangsúlyozta a BBC-nek, hogy csak vadon gyűjtött kávészemeket árulnak. Amikor a lap felfedte, hogy tud a ketrecekben tartott állatokról, nyilatkozatban magyarázták: a ketrecben tartott állatoknak csak a viselkedését vizsgálták. A cég továbbá azért neveli az állatokat, hogy kifejlett korukban elengedhesse azokat, gyarapítva a vadállományt.

Amúgy a cég munkamódszere az, hogy kis házikókat és gyümölcsöt helyeznek ki a farm területén, hogy a közelbe csalogassák a vad cibetmacskákat. Az eladott kávé csak ebből a forrásból származik, állították.

A brit Harrods áruház is közölte: mindig odafigyeltek, hogy valóban organikus eredetű kávét  áruljanak, de ezt a terméket most alaposabban megvizsgálják.

Magyarországon egy kávézót találtunk, ahol kopi luwakot árulnak. Egy presszó ára 8000 forint. A budapesti megnyitón az első magyar kopi luwakot Kiszel Tünde hajtotta fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!