Klaudia
-4 °C
2 °C

Tízezrek tüntetnek Varsóban

2013.09.14. 14:32

Kormányellenes tüntetés zajlik Varsóban a szakszervezetek felhívására: tízezrek mentek az utcára a kormány szociálpolitikája ellen demonstrálni, Donald Tusk miniszterelnök lemondását követelve.

A megmozdulást a Szolidaritás és két másik nagy szakszervezet hirdette meg. Az érdekvédők mindenekelőtt azt követelik, hogy a nyugdíjkorhatár, amelyet a kormány fokozatosan emelni tervez, az előirányzott 67 év helyett 65 év legyen majd. Fő követeléseik közé tartozik továbbá a minimálbér emelése és a dolgozók megcsorbított jogainak a helyreállítása.

A három nagy szakszervezet, a Szolidaritás, az FZZ és az OPZZ szerdán kezdett többnapos tiltakozó demonstrációba követelései nyomatékosítása végett. A tüntetők sátortábort állítottak fel a szejm előtt. A szervezők a tiltakozások csúcspontjának szánt szombati megmozdulásra 100 ezer embert vártak Varsóba az egész országból.

"A Tusk-kormánynak mennie kell" és "Tusk rabszolgája vagyok" feliratú transzparensekkel, sípokkal felvonuló tüntetők között voltak, akik füstgránátokkal és petárdákkal fejezték ki haragjukat a kormány munkaügyi és bérpolitikájával szemben.

A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt kétpárti koalíciós kormányának népszerűsége az utóbbi hónapokban zuhanórepülésbe kezdett, különösképpen a Tusk-kabinet takarékossági programjának sérelmezett intézkedései miatt, amelyeket nem egyeztetett a szakszervezetekkel.

A felmérések hónapok óta a legnagyobb ellenzéki párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) fölényét jelzik a PO-val szemben. A TVN televíziós csatorna megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint már többen vannak azok a választók, akik Kaczynskit Tusknál jobb miniszterelnöknek tartanák. A Homo Homini intézet szeptemberi felmérése szerint Kaczynski pártja 31, míg Tuské 20 százalékon áll. A kisebbik kormánypárt, a Lengyel Parasztpárt éppen csak eléri az 5 százalékos választási küszöböt. Rajtuk kívül csak az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség jutna be a szejmbe 15 százalékos támogatottsággal, ha kiírnák a választásokat.