Ödön
1 °C
11 °C

Ausztráliában betilthatják a dohányzást

2013.09.15. 19:54

Ausztrália lehet az első ország ahol betiltják a dohányzást, amennyiben bebizonyosodik, hogy az e-cigaretta biztonságosabb, kevésbé kártékony alternatívája lehet a hagyományos cigarettának – írja a The Age.

A cigaretta sorsa azon múlhat most, hogy milyen eredményre jut a választásokat nemrég elbukó Labor párt által finanszírozott egymillió dolláros kutatás, amelye előreláthatóan 2015-ben ér véget.

Bár a Labor sokat tett a dohányzás visszaszorításért - harcolt a cigarettalobbi ellen és szigorítottak a csomagolás szabályozásán is -, nem egyértelmű, hogy a konzervatív-liberális koalíció hatalomra kerülése merre mozdítja majd az e-cigik ügyét, ráadásul a kutatás is csak egy lesz a sok közül, hiszen a tudomány már most is eléggé megosztott a kérdésben.

Veszélyes-e az e-cigi?

Az amerikai egészségügyi szervezetek ellenzik az e-cigarettákat, és használatukat még abban az esetben sem tartják elfogadhatónak, ha valaki ezzel szeretne leszokni a dohányzásról. Dr. Mike Feinstein, az American Lung Association szóvivője szerint az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen vegyületeket lélegeznek be az e-cigikből. Ezt a Német Rákkutató Központ is megerősíti: szerintük a szerkezetben lévő folyadékok olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek ingerlik a légutakat és allergiás reakciókat válthatnak ki.

A szövetség konferenciáján 2011-ben is hangsúlyozta, hogy az e-cigaretta-vásárlók mindenképpen az egészségüket kockáztatják, a patronok ugyanis egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak. Ezt egyébként az Index házi tesztje is alátámasztotta. Az ellenzők azzal is szoktak érvelni, hogy mivel a készülék nem bocsát ki magából füstöt, így lényegében bárhol rágyújthatunk anélkül, hogy ezzel másokat zavarnánk, ez pedig végeredményben ahhoz vezet, hogy még többet is szívunk az egyébként elvileg kevésbé kártékony e-cigiből.

Túl sok, vagy túl kevés nikotin

Egy másik gyakori érv szokott lenni, hogy ha a patronba a nem megfelelő ellenőrzés miatt túl sok nikotin kerül, akkor az könnyen mérgezést is okozhat. Svájci tudósok azt bizonyították be, hogy túl sok a nikotin az elektromos cigiben, így valójában nem is érvényesül az eredeti cél, hogy kevesebb nikotint vigyen be a felhasználó a szervezetébe.

Ezzel szemben az Index házi tesztje alapján például túl kevés benne a nikotin. További kockázatot jelenthet, hogy a tíz milliliteres töltőfolyadék a szemcsepphez hasonló csomagolásban kapható, a kupakon pedig nincs gyerekbiztos zár. A folyadékban található 55 milligramm nikotin viszont elég ahhoz, hogy a szervezetbe kerülve végezzen egy felnőtt emberrel is.

A brit Action on Smoking and Health (ASH) legfrissebb állásfoglalása szerint viszont az e-cigaretták sokkal kevésbé károsak a hagyomás társaiknál, és szerintük arra sincs bizonyíték, hogy a nemdohányosok, vagy a gyerekek a készülék miatt szoknának rá a rendes cigire.

A franciák is, mi is betiltottuk

Bár a fogyasztók száma egyre nő, a francia kormány májusban egy olyan tanulmányra hivatkozva tiltotta be a köztéri e-cigizést, amely korábban nem tapasztalt rákkeltő anyagokat mutatott ki az e-cigi füstjében.

Magyarországon az e-cigaretta forgalmazása július elseje óta bűncselekménynek számít, az ezzel kapcsolatos cikkünkhet itt olvashatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?