Ausztráliában betilthatják a dohányzást

2013.09.15. 19:54

Ausztrália lehet az első ország ahol betiltják a dohányzást, amennyiben bebizonyosodik, hogy az e-cigaretta biztonságosabb, kevésbé kártékony alternatívája lehet a hagyományos cigarettának – írja a The Age.

A cigaretta sorsa azon múlhat most, hogy milyen eredményre jut a választásokat nemrég elbukó Labor párt által finanszírozott egymillió dolláros kutatás, amelye előreláthatóan 2015-ben ér véget.

Bár a Labor sokat tett a dohányzás visszaszorításért - harcolt a cigarettalobbi ellen és szigorítottak a csomagolás szabályozásán is -, nem egyértelmű, hogy a konzervatív-liberális koalíció hatalomra kerülése merre mozdítja majd az e-cigik ügyét, ráadásul a kutatás is csak egy lesz a sok közül, hiszen a tudomány már most is eléggé megosztott a kérdésben.

Veszélyes-e az e-cigi?

Az amerikai egészségügyi szervezetek ellenzik az e-cigarettákat, és használatukat még abban az esetben sem tartják elfogadhatónak, ha valaki ezzel szeretne leszokni a dohányzásról. Dr. Mike Feinstein, az American Lung Association szóvivője szerint az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen vegyületeket lélegeznek be az e-cigikből. Ezt a Német Rákkutató Központ is megerősíti: szerintük a szerkezetben lévő folyadékok olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek ingerlik a légutakat és allergiás reakciókat válthatnak ki.

A szövetség konferenciáján 2011-ben is hangsúlyozta, hogy az e-cigaretta-vásárlók mindenképpen az egészségüket kockáztatják, a patronok ugyanis egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak. Ezt egyébként az Index házi tesztje is alátámasztotta. Az ellenzők azzal is szoktak érvelni, hogy mivel a készülék nem bocsát ki magából füstöt, így lényegében bárhol rágyújthatunk anélkül, hogy ezzel másokat zavarnánk, ez pedig végeredményben ahhoz vezet, hogy még többet is szívunk az egyébként elvileg kevésbé kártékony e-cigiből.

Túl sok, vagy túl kevés nikotin

Egy másik gyakori érv szokott lenni, hogy ha a patronba a nem megfelelő ellenőrzés miatt túl sok nikotin kerül, akkor az könnyen mérgezést is okozhat. Svájci tudósok azt bizonyították be, hogy túl sok a nikotin az elektromos cigiben, így valójában nem is érvényesül az eredeti cél, hogy kevesebb nikotint vigyen be a felhasználó a szervezetébe.

Ezzel szemben az Index házi tesztje alapján például túl kevés benne a nikotin. További kockázatot jelenthet, hogy a tíz milliliteres töltőfolyadék a szemcsepphez hasonló csomagolásban kapható, a kupakon pedig nincs gyerekbiztos zár. A folyadékban található 55 milligramm nikotin viszont elég ahhoz, hogy a szervezetbe kerülve végezzen egy felnőtt emberrel is.

A brit Action on Smoking and Health (ASH) legfrissebb állásfoglalása szerint viszont az e-cigaretták sokkal kevésbé károsak a hagyomás társaiknál, és szerintük arra sincs bizonyíték, hogy a nemdohányosok, vagy a gyerekek a készülék miatt szoknának rá a rendes cigire.

A franciák is, mi is betiltottuk

Bár a fogyasztók száma egyre nő, a francia kormány májusban egy olyan tanulmányra hivatkozva tiltotta be a köztéri e-cigizést, amely korábban nem tapasztalt rákkeltő anyagokat mutatott ki az e-cigi füstjében.

Magyarországon az e-cigaretta forgalmazása július elseje óta bűncselekménynek számít, az ezzel kapcsolatos cikkünkhet itt olvashatja.  • Tippek
  • Hírek