Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ez fog történni Szíriában

2013.09.15. 12:55

Az Egyesült Államok és Oroszország keretmegállapodást fogadott el a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szombaton Genfben. A John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter háromnapos tárgyalássorozata során kidolgozott megállapodás legfontosabb pontjai ezek:

1. Az Egyesült Államok és Oroszország a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) fogja felkérni arra, hogy a következő napokban hozzon rendkívüli intézkedéseket a szíriai ideggáz-készletek megsemmisítésére. A két ország ezután közös határozatot fog beterjeszteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé, amely megerősíti az OPCW döntését.

2. A szíriai kormánynak egy héten belül listát kell készítenie a birtokában lévő vegyi fegyverek jellegéről és számáról, valamint az azokat tároló, gyártó és fejlesztő létesítményekről, és ezekhez azonnali és korlátlan hozzáférést kell biztosítania a nemzetközi ellenőrök számára.

3. Amennyiben Damaszkusz nem tesz eleget ezen feltételeknek, az ENSZ BT határozattal a nemzetközi béke és biztonság veszélyeztetése miatt büntetőintézkedéseket foganatosíthat az országgal szemben.

4. A vegyi fegyvereket, amennyiben lehetséges, Szírián kívül fogják megsemmisíteni. Meg kell semmisíteni a fegyverek gyártásához és kifejlesztéséhez szükséges eszközöket, valamint az azokat célba juttató rendszereket is.

5. A megállapodás három konkrét céldátumot jelöl meg a fegyverek megsemmisítését illetően. Idén novemberig kell lefolytatni az első helyszíni szemléket, és ugyanezen időpontig kell megsemmisíteni a vegyi anyagok előállítására és keverésére szolgáló berendezéseket is. Az összes szíriai vegyi fegyver és berendezés megsemmisítését 2014 első felében kell elvégezni.

A szíriai megállapodás hátteréről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.