Auguszta
-3 °C
2 °C

Elkezdődött a Costa Concordia kiemelése

2013.09.16. 10:13 Módosítva: 2013-09-16 15:01:11

A valaha volt egyik legnagyobb és legnehezebb tengeri kiemelés elkezdődött: csak a Costa Concordia függőleges helyzetbe állítása várhatóan 12 órán keresztül fog tartani. A BBC szerint a kiemelést késve kezdték el, mivel egy éjszakai vihar órákig ellehetetlenítette a munkát.

Délutánra sikerült felemelni a hajótestet az azt eddig tartó sziklákról, azonban továbbra sem tudják, pontosan hány órakor sikerül egyenesbe hozni az óceánjáró roncsát. Délután négy órakor már több mint nyolc fokkal sikerült elfordítani a hajótestet. A kritikus pont a húsz fok elérése lesz, mivel akkor az óceánjáró vízből kiemelkedő oldalára rögzített tartályok fokozatosan a tengerbe merülnek és megtelnek vízzel, súlyukkal is húzva és egyensúlyozva a hajót.

Az olasz polgári védelem vezetője a Giglio szigetén tartott tájékoztatón elmondta, hogy a tengerbe veszett - eltűntként kezelt - két áldozat holttestét még nem találták meg.

A kiemelés technikája leegyszerűsítve a következő: a hajó alá állványzatot építenek, és a vízfelszín feletti oldalára vízzel töltött fémdobozokat erősítenek. Ezek súlyát is felhasználva kábelek segítségével visszabillentik függőleges helyzetbe a hajótestet. Utána a hajó másik oldalára is vízzel teli dobozokat szerelnek, így stabilizálva a hajó helyzetét. A vizet végül kiengedik a dobozokból, így a víz tetejére emelkedhet a hajó, mely ezután elvontatható lesz.

Még sosem próbáltak ilyen nagy hajótestet kiemelni ennyire közel a szárazföldhöz.

A Costa Concordia balesetében 32 ember halt meg Giglio szigeténél.