Valér
2 °C
8 °C

Hurrikán és trópusi vihar is lecsapott Mexikóban

MTI/Index
2013.09.16. 13:24

Mexikót egyszerre sújtja az Ingrid hurrikán és a Manuel trópusi vihar, több ezer embert telepítettek ki, az áradásokban és földcsuszamlásokban több mint huszonöten haltak meg.

Acapulcóban, a tengerparti üdülővárosban legalább 11 ember halt meg a rendkívüli esőzés miatt összeomló épületekben a mexikói mentőszolgálatok országos koordinátora szerint. Hatan egy családhoz tartoztak, a házuk összeomlott egy földcsuszamlásban.

Guerrero államban további három embert sárlavina temetett maga alá. A szintén déli, Puebla és Oaxaca államokban négy halálos áldozata volt a viharos esőzésnek, Hidalgo államban egy autó három utasát sodorta el a víz.

Egyes körzetekben akár 1000 milliméternyi csapadék is leeshetett, ami rekordot jelent az egész hurrikánszezonra kivetítve is – mondta Juan Manuel Caballero, a mexikói meteorológiai szolgálat vezetője.

A Mexikói-öbölben az óránként 120 kilométeres sebességgel tomboló Ingrid hurrikán az előrejelzések szerint hétfőn reggel (közép-európai idő szerint délután) sújt le Tamaulipas és Veracruz államok partvidékére, ezért hatezer embert szállítottak eddig ideiglenes menedékhelyekre.

A Pemex állami olajmonopólium saját közlése szerint három tengeri fúrótornyáról evakuálta a munkásokat Tamaulipas állam partjai mentén, és további 24 olajkútját kényszerült lezárni a térségben.

A meteorológusok szerint az Ingrid akár 500 milliméternyi esőt is hozhat magával 72 óra alatt, és még erősödőben van. Emellett nagyon lassan halad, ami szintén rossz hír a veszélyeztetett területeken lakóknak.

A hatóságok elrendelték a partvidék veszélyeztetett településeinek kiürítését. Sok településen elhalasztották Mexikó függetlenségének megünneplését.