Auguszta
-3 °C
2 °C

Líbiai katonákat képezhet ki Bulgáriában

2013.09.16. 18:42

NATO-keretek között több ezer líbiai katonát képezhetnek ki Bulgáriában, a bolgár kormány már elfogadta az Egyesült Államok erre vonatkozó javaslatát, közölte a Sega című baloldali liberális bolgár napilap hétfőn.

Az újság idézte Angel Najdenov bolgár védelmi minisztert, aki elmondta, hogy a következő öt-nyolc év során mintegy öt-nyolc ezer líbiai katonát készítenének fel három támaszponton, Novo Szelóban, Bezmerben és Graf Ignatievóban. A kiképzők főleg amerikai tisztek lennének.

Najdenov megerősítette, hogy a Fehér Ház már júliusban megkereste Szófiát a javaslattal. A bolgár vezetés "elfogadhatónak" ítélte az amerikaiak ajánlatát, s a miniszter személyes véleménye szerint a parlamentnek is jóvá kellene hagynia.

Bulgária és az Egyesült Államok 2006-ban kötött egymással keretmegállapodást, amelynek értelmében az amerikai katonák bulgáriai támaszpontokat használhatnak, az azóta eltelt időszakban többször is bővítették a szerződést.

Jelenleg négy támaszpontot használ az amerikai hadsereg Bulgáriában, amely 2004 óta tagja a NATO-nak.

A NATO az utóbbi három évben kilenc hadgyakorlatot tartott a dél-európai országban. Ezért cserébe évről-évre nagyobb összeget, 2010 óta összesen mintegy 22 millió dollárt (több mint ötmilliárd forintot) kapott a bolgár kormány.

A líbiai katonák bulgáriai kiképzése része lenne a NATO azon vállalásának, hogy segít a líbiai biztonsági erők felkészítésében. Az Egyesült Államok még ezután terjeszti az észak-atlanti szövetség elé a Bulgáriának tett javaslatot.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft