Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megúszta az ír fűtermesztő

2013.09.16. 12:23

150 töves marihuánaültetvényre csaptak le az ír rendőrök, de hiába örültek a nagy fogásnak, miután kiderült: az összes tő hímivarú volt, melyek a nőivarú tövekkel ellentétben alig tartalmaznak THC-t, a növény pszichoaktív hatóanyagát.

Az ír Independent szerint eredetileg 120 ezer euróra, azaz 35 millió forintra becsülték az ültetvény értékét, de mivel a tövek nem nőivarúak, nem tartalmaznak jelentős mennyiségű THC-t, és így értéktelenek.

Az ültetvényt a rendőrök Kilmacrennan falu közelében találták két építményben. Először senki nem jött rá, hogy hímivarú növényekkel van dolguk. „Egyetlen szál cigire elég kannabisz nem volt az ültetvényen″ – nyilatkozta egy forrás.

A rendőrség így is lefoglalt lámpákat, kerti szerszámokat és műtrágyát. Egy embert már kihallgattak az ügyben, és még legalább hárman ugyanerre számíthatnak. A rendőrség az ügyészségnek azt javasolja, emeljenek vádat kannabisztermesztés kísérlete miatt.

A kender a mogyoróhoz és a komlóhoz hasonlóan kétlaki és egyivarú növény: a porzós és a termős virágok külön-külön virágban fejlődnek (ezért egyivarú), sőt, a porzós és a termős virágok más-más egyedeken találhatók (tehát kétlaki).

A hímivarú növények általában magasabbak, mint a nőivarúak, vaskos száruk és kevesebb levelük van, hogy a pollen könnyen elérje és meg tudja megtermékenyíteni a nőivarúakat. Mivel egy hímivarú növény több nőivarút is képes megtermékenyíteni, kevesebb virágot termel, és kisebb a THC-tartalma is.

Az elfüstölésre a nőivarú növények kifejlett, tömött, gyantás virágai a legalkalmasabbak, a levelek jóval kevésbé népszerűek, maró, köhögtető hatású füstjük miatt.

Amikor a hímek megtermékenyítik a nőstényeket, megállítják bennük a további THC-képződést, és elindítják a magtermelő folyamatot, ezért egy a témával foglalkozó oldal szerint célszerű azonnal eltávolítani és megsemmisíteni a hímivarúakat, amint a nemükről megbizonyosodtunk.

Az oldal szerint ez a minőség egyik záloga: „A hímek eltávolításával gyakorlatilag garantáljuk, hogy a pollen ne termékenyítse meg a pozsgás női bibéket. A megoldás kulcsa, hogy időben felismerjük a hímeket, és azonnal cselekedjünk a sikeres virágzás érdekében!″