Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tízezrek tüntettek a ciános bánya ellen

2013.09.16. 00:27

Több tízezren tüntettek vasárnap este Romániában a verespataki ciános bányaprojekt ellen. A legnagyobb tiltakozó megmozdulásra Bukarestben került sor, ahol 25 ezren vonultak az utcákra a ciántechnológiás aranybánya tervezett megnyitása miatt. A tüntetők a ciántechnológia okozta várható környezeti károk ellen fejezték ki tiltakozásukat.

Bukarestben több mint egy hete tartanak a ciános aranybányászatot ellenző tüntetések. Victor Ponta miniszterelnök vasárnap este Verespatakon tett váratlan látogatást, ahol munkahelyüket féltő bányászok tüntetnek napok óta a bányaprojekt mellett.

Szerda óta a ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) több mint húsz alkalmazottja barikádozta el magát egy föld alatti tárnában azt követelve, hogy a hatóságok mielőbb engedélyezzék az aranybánya megnyitását.

A kormányzó Szociálliberális Szövetségen belül a bányaprojekt megnyitásáról koalíciós feszültség alakult ki. A verespataki beruházásra vonatkozó törvénytervezet megvitatását a napokban egy parlamenti különbizottságra bízták.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott RMGC 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az RMGC mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.